De Portugal Post – Droevig nieuws uit de Algarve

08-01-2023 12:40

De Portugal Post, Arthur van Amerongen

OPINIE

Het leven is als een wc-rol, vrienden: hoe dichter je bij het einde komt, hoe sneller het gaat. En de dood komt als een dief in de nacht. Ook in de Algarve. Moesten we vorige maand al de Poffertjesman naar zijn laatste rustplaats dragen, nu was het Ragnvald Thue, de eigenaar van het mooiste kroegje in de Algarve, de Rrusstyk Bar in Pechão, die er tussenuit kneep naar het Valhalla.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De hardrockkroeg zat in een villa, die Ragnvald had geërfd van zijn ouders. Zijn vader was een Noor, zijn moeder Portugees. Rrusstyk was een huiskamer, met een barretje en een piepklein podium. Bier moest je uit een enorme ijskast pakken, en als je wegging moest je aan de baas vertellen hoeveel je gedronken had. Sluitingstijd was er niet en ik heb zelf een keer de tent gesloten op een onzalig tijdstip, nadat Ragnvald vertrokken was met een juffrouw en ik moederziel aan de bar zat te slempen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

In de elf jaar dat ik nu in de Algarve woon, heb ik al heel wat kennissen en vrienden het ondermaanse uit zien sluipen. Misschien is het omdat ik op het platteland woon en de dorpspomp en de tamtam perfect werken. Bad news travels fast. Nou, een nummertje voor die ouwe Noor dan maar. Skoll! Hvil i fred/descanse em paz.

En dan nu weer de Raulito de Spanjeman

Het nationale snoeiafval stookverbod dat hier in Spanje geldt is met groot succes door de Generalitat de Catalunya ontdoken. Eenieder die staat ingeschreven in het agrarisch subsidiesysteem krijgt op aanvraag automatisch een vergunning om snoeiafval te verbranden om redenen fitosanitaria, om de verspreiding van plagen te voorkomen. De enige echt serieuze bedreiging voor olijf- en amandelplantages op dit moment is de xylella fastidiosa, een bacterie waarvan diezelfde Generalitat al jaren volhoudt dat die in Catalonië niet voorkomt. Oftewel een dikke middelvinger naar Madrid en Brussel, waar vandaan de maatregel werd opgelegd.

Andere uitzonderingen zijn als je een calçotada wil houden of een barbecue. Maar die vergunning geldt alleen voor de dag en het tijdstip vermeld in je aanvraag. En dat in een land waar vooruit kijken niet bepaald tot de kerncompetenties behoort. Kijk maar naar de staatsschuld. Oh wacht, daar wordt wel degelijk vooruit gekeken. Noord Europa zal namelijk vroeg of laat de tekorten wel aanvullen, al was het maar om de euro en economie te redden.

Gatenkaasconstructie

Enniewee, al een paar weken is het levensgevaarlijk om zelfs maar adem te halen. Gelukkig is het gemeentebestuur van de stad Tarragona, provinciehoofdstad, zo verstandig om de emissiesticker die al jaren verplicht is om met je auto al dan niet Barcelona in te mogen óók in Tarragona verplicht te stellen. De stad is voornamelijk bekend om de petrochemische industrie, zoals enorme complexen van oliegigant Repsol en chemiereus BASF en een groot aantal bedrijven waarvan sommige er een nogal schimmige reputatie op nahouden.

Nodeloos te zeggen dat de stad regelmatig  slachtoffer is van ‘oeps, foutje‘-achtige situaties, waarbij de vergunnings- en controlefunctie van de Generalitat meer weg heeft van een gatenkaasconstructie met betaalloket dan van een overheid die het beste voorheeft met de burger.

Deze winter ligt díe stad dus weer regelmatig onder een deken van rook, veroorzaakt door de brandjes van vers gesnoeide takken olijf, amandel, hazelnoot en wat de payeses nog meer kwijt willen op dat moment. En daar mag je dan niet meer in met je dieselauto als die van voor 2006 is. Tenzij je in die stad woont, dan mag het weer wel. Ik wens de Policía Local veel succes met de handhaving. Het zal zoiets worden als het handhaven van Femke’s vuurwerkverbod, een knallend succes.

Bij de vrienden van SinEstilo las ik dat onze Geliefde Hoofdredacteur (el Estimado Editor en Jefe) een rondreis gaat maken met het thema ‘Europese Patriotten’. Als je dan naar Spanje kijkt kan je eigenlijk niet om de dwaas Tejero heen.

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Als kadootje had ik bedacht dat ik via de zus -zij is kamerlid namens de PP- van mijn gabber en buurman Fonzie onze Jefe toegang zou verschaffen tot de nationale vergaderzaal voor het maken van een epische foto. Het plan was hem tijdens ons wekelijkse eetavondje daartoe te bewegen. Helaas kwam het er niet van. Fonzie kwam met slecht nieuws omtrent zijn gezondheid. De chef zal het dus moeten doen met een fotosoep te zijner tijd. En ik sleep the Fonz het jaar door.

Fijn 2023 gewenst. En mogen jullie dromen bedekt zijn met een laagje goud.

Arthur.

 

P.S.

De oom van mijn ex Paula was generaal Alfonso Armada, rechterhand van de Spaanse koning en het brein achter de mislukte staatsgreep in 1981. Tio Alfonso was negende markies van Santa Cruz de Rivadulla die betrokken was bij zowel de Spaanse Burgeroorlog als de Spaanse staatsgreep in 1981. Paula’s tío was het brein achter die staatsgreep en werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf maar kreeg in december 1988 om gezondheidsredenen gratie.

 

De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.

 

Lees meer van Arthur van Amerongen en doneer!