Buitenland

Duitse politie voorkomt islamitische chemische aanslag, Iraniër opgepakt

08-01-2023 11:52

Polizei
Shutterstock.

FRANKFURT, 8 januari (Reuters) – De Duitse politie heeft een 32-jarige Iraniër in hechtenis genomen die ervan wordt verdacht het dodelijke gif cyanide en ricine te hebben aangeschaft om een “islamistisch gemotiveerde” aanslag te plegen, aldus de autoriteiten in het westen van Duitsland op zondag.

De woning van de verdachte in de stad Castrop-Rauxel werd doorzocht als onderdeel van het onderzoek, aldus een gezamenlijk persbericht van het parket van Düsseldorf en de politie in de steden Recklinghausen en Münster.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

“De verdachte wordt ervan verdacht een ernstige staatsgevaarlijke daad te hebben voorbereid door cyanide en ricine aan te schaffen om een islamitische aanslag te plegen”, aldus de verklaring.

Hierop staat volgens de politie een gevangenisstraf van 6 maanden tot 10 jaar.

Ricine

Castrop-Rauxel ligt in Noordrijn-Westfalen, de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland, waarvan minister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul zei: “We hadden een ernstige tip die de politie ertoe aanzette ‘s nachts in te grijpen. De autoriteiten doen nu op volle kracht onderzoek.”

De politie zei dat een tweede persoon werd aangehouden in het kader van de huiszoekingen, en voegde eraan toe dat op een later tijdstip zal worden beslist of een officieel arrestatiebevel zal worden uitgevaardigd, aangezien het onderzoek wordt voortgezet.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigde dat het om de broer van de verdachte gaat.

Ricine, dat van nature voorkomt in castorbonen, kan binnen 36 tot 72 uur de dood veroorzaken bij blootstelling aan een hoeveelheid zo klein als een speldenknop. Er bestaat geen bekend tegengif.

Islamitische aanslagen Duitsland

Volgens de Duitse binnenlandse inlichtingendiensten is het aantal leden of aanhangers van islamistische doelen en radicale islam in 2021 met 1,5% gedaald tot 28.290 personen, onder verwijzing naar het “militair uiteenvallen” van de militante Islamitische Staat-groep.

Op 19 december 2016 reed Anis Amri, een afgewezen Tunesische asielzoeker met islamistische banden, met een vrachtwagen in op een drukke West-Berlijnse kerstmarkt, waarbij elf mensen omkwamen en tientallen gewond raakten.

Het nieuws over de huiszoekingen van zondag komt ook een maand nadat Duitse autoriteiten 25 leden en aanhangers arresteerden van een extreem-rechtse groepering die volgens het openbaar ministerie een gewelddadige omverwerping van de staat voorbereidde.