Buitenland

Anti-Khamenei-Facebookpost mag online blijven volgens Facebook-Raad van Toezicht

09-01-2023 10:16

Iran
Iraanse scholieres, zonder hijab, geven de Iraanse Ayatollah een middelvinger. Screenshot via Facebook.

9 januari (Reuters) – De Raad van Toezicht van Meta heeft maandag het besluit van het bedrijf om een Facebook-post te verwijderen waarin de slogan “dood aan Khamenei” werd gebruikt om de Iraanse leider te bekritiseren, ongedaan gemaakt.

Het bestuur, dat wordt gefinancierd door Meta maar onafhankelijk opereert, zei in een uitspraak dat de zin vaak wordt gebruikt om “weg met Khamenei” te betekenen, verwijzend naar de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei, die de afgelopen maanden een gewelddadig optreden tegen landelijke protesten heeft geleid.

Ook drong zij er bij het bedrijf op aan betere manieren te ontwikkelen om dergelijke context in haar inhoudsbeleid mee te nemen en duidelijk aan te geven wanneer retorische bedreigingen aan het adres van staatshoofden zijn toegestaan.

“In de context van het bericht en de bredere sociale, politieke en taalkundige situatie in Iran moet ‘marg bar Khamenei‘ worden begrepen als ‘down with‘. Het is een retorische, politieke slogan, geen geloofwaardige bedreiging,” schreef het bestuur.

‘Aanzetten tot ernstig geweld’

De onrust in het buurland van Irak creëerde een inmiddels bekend probleem voor Meta, dat herhaaldelijk aarzelde in zijn behandeling van gewelddadige politieke retoriek op zijn platforms.

Het bedrijf verbiedt taal die aanzet tot “ernstig geweld”, maar wil niet te ver gaan door de handhaving te beperken tot geloofwaardige bedreigingen.

Nadat Rusland vorig jaar Oekraïne was binnengevallen, voerde Meta bijvoorbeeld een tijdelijke uitzondering in om oproepen tot de dood van de Russische president Vladimir Poetin toe te staan, om gebruikers in de regio de ruimte te geven hun woede over de oorlog te uiten.

Dagen later werd de vrijstelling echter teruggedraaid nadat Reuters het bestaan ervan had gemeld.

Bestorming van Capitool

Meta is ook ondervraagd over hoe zijn platforms werden gebruikt om zich te organiseren in de aanloop naar de aanslag van 6 januari op het Amerikaanse Capitool. Zinnen als “dood ze allemaal” verschenen in duizenden Amerikaanse Facebook groepen voor de aanval, inclusief oproepen tot geweld tegen specifieke Amerikaanse politieke leiders.

De Oversight Board zei in zijn uitspraak dat de “dood aan Khamenei”-uitspraken verschilden van de bedreigingen die rond 6 januari waren geplaatst, omdat politici toen “duidelijk in gevaar” waren in de Amerikaanse context en “dood aan” geen retorische uitspraak was in het Engels.