Buitenland

Israëlisch onderzoek: Covid-booster bij 65-plussers vermindert aantal ziekenhuisopnames drastisch, ook minder sterfte

09-01-2023 14:37

Nicolas Economou/Shutterstock

JERUZALEM, 9 januari (Reuters) – Het door Pfizer Inc en BioNTech SE ontwikkelde COVID-19-vaccin heeft het aantal ziekenhuisopnames bij oudere patiënten sterk verminderd, aldus Israëlische onderzoekers op maandag.

De studie van onderzoekers van zorgverlener Clalit, Ben-Gurion University of the Negev en Sapir College is nog niet peer reviewed.

Uit de studie bleek een vermindering van 81% van het aantal ziekenhuisopnames bij mensen van 65 jaar en ouder die de booster hadden gekregen in vergelijking met degenen die eerder ten minste twee COVID-vaccinaties hadden gekregen, maar niet de aan Omicron aangepaste prik.

622.701 personen

De studie werd uitgevoerd van eind september tot midden december en keek naar 622.701 mensen van 65 jaar en ouder die in aanmerking kwamen voor de bivalente booster. Van hen hadden er 85.314, of 14%, de prik gekregen.

“Ziekenhuisopname als gevolg van Covid-19 deed zich voor bij 6 ontvangers van een bivalent middel en 297 deelnemers die het niet kregen”, aldus de studie. “Overlijden als gevolg van Covid-19 deed zich voor bij 1 bivalente ontvanger en 73 deelnemers die het niet kregen.”

Hoewel de daling van 86% in sterfte statistisch gezien op het randje was vanwege de relatief lage sterftecijfers in het land, was het toch significant, zeiden de onderzoekers.

“Deelnemers die het bivalente vaccin ontvingen hadden lagere hospitalisatie- en sterftecijfers als gevolg van Covid-19 dan niet-ontvangers tot 70 dagen na vaccinatie.”

Terwijl het bivalente vaccin zich richt op de oorspronkelijke stam en zijn BA.4/BA.5 Omicron-subvariant, hebben wetenschappers een andere Omicron-subvariant, XBB.1.5, die zich snel verspreidt in de Verenigde Staten, nauwlettend in de gaten gehouden.