Politiek Buitenland

Britse conservatieven schorsen parlementslid na antivax-nepnieuws-tweet

11-01-2023 12:37

Wappie
Een spandoek met gevaarlijk nepnieuws van antivaxcomplotwappies. Foto: Chris Aalberts.

LONDEN, 11 jan (Reuters) – De Britse wetgever Andrew Bridgen is uit de parlementaire Conservatieve Partij gezet wegens opmerkingen op Twitter over COVID-19 vaccins, zei de partij woensdag.

“Andrew Bridgen heeft een grens overschreden en daarbij grote aanstoot gegeven”, zei Simon Hart, hoofd partijdiscipline van de Conservatieven.

Verkeerde informatie over het vaccin veroorzaakt schade en kost levens. Ik verwijder daarom met onmiddellijke ingang de wetgevend functie van Andrew Bridgen, in afwachting van een formeel onderzoek.”

Bridgen, die al lang kritiek heeft op de COVID-19 vaccins, had eerder op woensdag een link getweet naar een artikel over de bijwerkingen van vaccins, met de opmerking: “Zoals een consultant cardioloog tegen mij zei is dit de grootste misdaad tegen de mensheid sinds de holocaust.”

‘Plaag van antisemitisme’

In het parlement zei Sunak later tegen de wetgevers: “Het is volstrekt onaanvaardbaar om verbanden te leggen en dergelijke taal te gebruiken, en ik ben vastbesloten om de plaag van het antisemitisme uit te roeien. Er is absoluut geen plaats voor in onze samenleving.”

Gevraagd naar de beschuldiging van antisemitisme, verontschuldigde Bridgen zich later.

“Met betrekking tot mijn tweet van vanmorgen was het gebruik van de Holocaust als referentie ongevoelig, waarvoor ik mij verontschuldig. Ik heb de beledigende tweet verwijderd”, zei hij.

“Dit mag echter niet worden gebruikt om de aandacht af te leiden van geldige zorgen over het vaccin. Het artikel dat ik tweette presenteert het werk van een Joodse Israëlische onderzoeker.”

Meerderheid Sunak

Het besluit betekent dat Bridgen niet langer wordt beschouwd als lid van het blok van de partij in het parlement, waardoor de meerderheid van premier Rishi Sunak afneemt.

De Britse regeringspartij beschouwt de snelle uitrol van vaccins in 2021 als een van haar belangrijkste verwezenlijkingen aan de macht en zegt dat het vaccin tijdens de pandemie talloze levens heeft gered en het land in staat heeft gesteld om de sluitingen snel te beëindigen.

 

 

De gewraakte tweet in kwestie:

 

Een eerdere antivax-tweet van Bridgen:

 

Aanpassingen: eerder werd per abuis een andere tweet vermeld als reden voor schorsing. Het gaat echter om de tweet met daarin de vergelijking met de Holocaust. Oospronkelijke artikel met drie alinea’s uitgebreid. 13:10 uur. Reacties Sunak en Bridgen toegevoegd, 15:15 uur.