Buitenland

Britse premier Sunak geeft toe gebruik te maken van particuliere zorg

11-01-2023 13:29

Rishi Sunak. Bron: ITS via Shutterstock

LONDEN, 11 januari (Reuters) – De Britse premier Rishi Sunak heeft woensdag toegegeven dat hij in het verleden gebruik heeft gemaakt van particuliere gezondheidszorg, waarmee hij wekenlang zijn stilzwijgen doorbrak over de vraag of hij enige ervaring had met de Britse staatsgezondheidsdienst (NHS), die in een crisis verkeert.

Nu duizenden verpleegkundigen en ambulancemedewerkers staken om hun salaris, is Sunak herhaaldelijk door journalisten en wetgevers van de oppositie gevraagd of hij gebruik maakt van de NHS of van particuliere behandelingen die een snellere service bieden.

Sommige critici hebben betoogd dat Sunak, een van de rijkste politici in de Britse geschiedenis, geen voeling heeft met de werknemers die hogere lonen eisen om de inflatie bij te houden, en hebben betwijfeld of hij de spanningen waarmee de NHS te kampen heeft, kan inschatten als hij en zijn gezin de dienst niet gebruiken.

NHS-familie

“Ik ben geregistreerd bij een NHS-huisarts, ik heb in het verleden gebruik gemaakt van onafhankelijke gezondheidszorg,” vertelde hij het parlement tijdens de wekelijkse sessie van vragen van de premier.

“Ik ben er trots op dat ik uit een NHS-familie kom en daarom zet ik me hartstochtelijk in voor de bescherming ervan met meer financiering, meer artsen en verpleegkundigen en een duidelijk plan om de wachtlijsten terug te dringen.”