Binnenland

Lareb: relatief veel meldingen schildklierproblemen na coronavaccinatie

11-01-2023 21:00

Vaccin
AP Photo/Rogelio V. Solis.

Het Nederlandse geneesmiddelenbijwerkingscentrum Lareb heeft tot in juni 2022 relatief veel meldingen ontvangen van schildklierproblemen na vaccinatie met het coronavaccin. In totaal registreerde Lareb 201 meldingen van schildklierproblemen na vaccinatie.

Lees ook: CDC: ‘Misschien verband tussen Pfizer-vaccinbooster en beroerte bij ouderen’

In 61% van de gevallen ontstonden de klachten na de eerste of de tweede vaccinatie met het mRNA-vaccin van Pfizer/BioNtech. Bij 62 meldingen is onduidelijk of men al schildklierproblemen had voor de vaccinatie. De problemen deden zich gemiddeld 18 dagen na vaccinatie voor, aldus Lareb.

In juni 2022 waren in Nederland ongeveer 36 miljoen coronavaccinaties geplaatst. Het aantal meldingen van schildklierproblemen na vaccinatie komt dan uit op iets meer dan 5,5 per miljoen gevaccineerden, verspreid over meerdere jaren.

Duizenden schildklierprobleemdiagnoses per jaar

Normaal gesproken ontwikkelt zich in Nederland per jaar bij drie tot zeventien mensen op de 10.000 een schildklierprobleem, zonder te zijn gevaccineerd. Dat zijn er tussen de 5400 en 30.600 per jaar. Hierdoor is het uiterst moeilijk een oorzakelijk verband aan te tonen tussen coronavaccinaties en schildklierproblemen.

Ook is er (nog) geen mechanisme bekend wat de schildklierproblemen na coronavaccinatie zou kunnen verklaren. Wel   wordt in wetenschappelijke publicaties onder andere schildklierontsteking als bijwerking na coronavaccinatie beschreven. Overigens ook na vaccinatie tegen HPV, griep en Hepatitis B.

Bijwerkingmeldingen

Lareb registreert alle meldingen van bijwerkingen na medicatiegebruik, zoals coronavaccinatie. Een melding van een bijwerking is niet hetzelfde als bewijs van bijwerking. Ook zeggen meldingen niets over een mogelijk verband tussen medicatie of vaccinatie en bijwerkingen.