Premium | Interview

Paul Cliteur: ‘Zelfs bij min drie zetels blijf ik voor FvD beschikbaar’

11-01-2023 10:39

Paul Cliteur
Premium
Paul Cliteur. Still: FvD/Youtube.

Door: Hans van Willigenburg - Emeritus hoogleraar Paul Cliteur (1955) is een man die ogenschijnlijk ontspannen door het leven wandelt. Zoals je van een rechtsgeleerde/filosoof mag verwachten, die de zaken vanuit meerdere standpunten bekijkt en mede daardoor niet makkelijk uit zijn weidse perspectief kan worden gestoten, raakt hij niet snel in paniek. Ook niet als een van zijn beroemde pupillen, FvD-partijleider Thierry Baudet, die bij hem promoveerde, weer eens uitspraken doet waar de Nederlandse pers met verbijstering en diepe afkeer verslag van doet, zoals onlangs over de inmiddels bijna legendarische 'reptielen' die ons zouden regeren.

'Het doel van de Europese Unie is om van nationale regeringen een soort uitvoeringsorganisaties te maken'

"Zelfs bij min drie zetels blijf ik beschikbaar voor Forum voor Democratie," lacht Cliteur, die gedurende ruim een jaar voor Forum in de Eerste Kamer zat, en op dat moment de grootste Eerste Kamer-fractie leidde. Ook van de vraag of Thierry’s geloof in reptielen zijn eigen geloof in Baudet niet een beetje heeft aangetast, wordt Cliteur, geharnast atheïst, zo te zien niet warm of koud.

'Het meest bijzondere aan het islamdebat in Nederland is dat het niet over de islam mag gaan'

"Mensen zijn rare wezens en geloven de gekste dingen," zegt hij. "Christenen geloven dat iemand tegen alle natuurwetten in uit de dood is opgestaan. En dat hij naar de aarde is gezonden om gekruisigd te worden en ons van alle zonden te verlossen. Hoe vreemd wil je het hebben? En dan praten we nog maar ov

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.