Buitenland

Rusland zegt Soledar helemaal te hebben veroverd, Oekraïne zegt van niet

13-01-2023 12:47

Soledar
Oekraïense soldaten op hun posities in de frontlinie bij Soledar, regio Donetsk, Oekraïne, op 11 januari 2023. (AP Photo/Libkos).

13 januari (Reuters) – Rusland zei vrijdag dat zijn troepen de controle hadden overgenomen over de zoutmijnstad Soledar in Oost-Oekraïne en beweerde daarmee zijn eerste grote slagveldwinst te hebben geboekt na een half jaar van militaire tegenslagen.

Russische troepen veroverden de stad, die lange tijd het doelwit was van zware gevechten en bombardementen, op donderdagavond, zei het ministerie van Defensie.

Het zei dat dit het mogelijk zou maken de Oekraïense aanvoerroutes naar de grotere stad Bakhmut, in het zuidwesten, af te snijden en de resterende Oekraïense troepen daar in de val te lokken.

Reuters kon de bewering van Rusland, die kwam na een dagenlange stilte van het ministerie over het lot van de stad, niet onmiddellijk verifiëren.

Wagner-groep

Het hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner had woensdag gezegd dat zijn troepen de volledige “bevrijding” van de mijnstad Soledar hadden bereikt, een bewering die werd ontkend door de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy, die zei dat de gevechten voortduurden.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Libkos.

 

“De inname van Soledar werd mogelijk gemaakt door het constante bombardement op de vijand door aanvals- en legerluchtvaartuigen, rakettroepen en artillerie van een groep Russische strijdkrachten”, aldus het Moskouse ministerie van Defensie.

Oekraïne zei eerder op vrijdag dat zijn troepen nog steeds stand hielden in Soledar na een “hete” nacht van gevechten, in wat een van de bloedigste slagvelden van de hele oorlog is geworden.

Beide partijen hebben zware verliezen geleden in de strijd om de kleine stad.

Zinloze strijd

Moskou is op zoek naar zijn eerste grote overwinning na een half jaar van vernederende terugtochten. Kiev zegt dat Rusland golf na golf soldaten inzet in een zinloze strijd om een gebombardeerde woestenij.

Amerikaanse functionarissen zeiden dat een Russische overwinning in Soledar, of zelfs in Bakhmut, een tien keer zo grote stad waar de Russen tot nu toe zijn afgeslagen, weinig zou betekenen voor het algemene verloop van de oorlog.

“Zelfs als zowel Bakhmut als Soledar in de handen van de Russen vallen, zal dat geen strategische gevolgen hebben voor de oorlog zelf,” zei de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, tegen verslaggevers in het Witte Huis, “en het zal de Oekraïners zeker niet tegenhouden of afremmen.”