Politiek Buitenland

Britse premier Sunak wil nieuwe Schotse genderwet blokkeren, The Times

14-01-2023 11:16

13 januari (Reuters) – De Britse premier Rishi Sunak staat klaar om Schotse wetten te blokkeren die het makkelijker maken voor mensen om hun geslacht te veranderen, meldde The Times vrijdag.

Nieuw juridisch advies zou de weg vrij kunnen maken voor de regering om de Schotse Eerste Minister Nicola Sturgeon’s geslachtserkenningswetten tegen te houden om volgende week koninklijke goedkeuring te krijgen, aldus de krant, hoewel het onduidelijk was wat dat advies inhield.

Sunak zal volgende week een definitieve beslissing nemen met Scotland Secretary Alister Jack over het inroepen van sectie 35 van de 1998 Scotland Act, die de voorzitter van Holyrood zal verbieden het wetsvoorstel in te dienen voor koninklijke goedkeuring, voegde het rapport eraan toe.

Het kantoor van de Britse premier reageerde niet onmiddellijk op een verzoek van Reuters om commentaar.

Democratische wil

Schotland is altijd duidelijk geweest dat het wetsvoorstel geen invloed heeft op de Equality Act, zei een woordvoerder van de Schotse regering in een verklaring per e-mail aan Reuters.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Transgender

Shutterstock.

 

Elke poging van de Britse regering om de democratische wil van het Schotse parlement te ondermijnen zal door Schotland krachtig worden bestreden, voegde de woordvoerder eraan toe.

Geweld tegen transgenders

Schotland heeft de wet vorige maand goedgekeurd, waardoor het de eerste regio van het Verenigd Koninkrijk is die een zelfidentificatieproces voor geslachtsverandering goedkeurt, waarbij een medische diagnose van genderdysforie niet meer nodig is en de minimumleeftijd wordt verlaagd van 18 naar 16 jaar.

Schotland had gezegd dat soortgelijke wetten in andere landen hebben geleid tot een afname van het geweld tegen transgenders, hoewel het aantal haatmisdrijven tegen de groep in het Verenigd Koninkrijk de laatste jaren is toegenomen.

Sunak uitte vorige maand zijn bezorgdheid over de gevolgen van de wet voor de veiligheid van vrouwen en kinderen, maar deskundigen hebben dit argument verworpen.

De Britse nationale regering had verder gezegd dat zij het wetsontwerp zou bestuderen en eventueel zou kunnen overwegen het te blokkeren.

Sunak en Sturgeon hadden elkaar donderdag ontmoet voor een besloten werkdiner.

 

Shutterstock.