Buitenland

Duitse Leopard 2-tanks voor Oekraïne zijn pas in 2024 beschikbaar

15-01-2023 15:25

Leopard 2 A5
Leopard 2A5 hoofdgevechtstank tijdens een les- en gevechtsdemonstratie. ©Bundeswehr/Modes. CC 2.0-foto: Bundeswehr-Foto's.

BERLIJN, 15 januari (Reuters) – De Duitse wapenproducent Rheinmetall zou op zijn vroegst in 2024 gerepareerde Leopard 2 gevechtstanks aan Oekraïne kunnen leveren en zou een bevestigde order nodig hebben om met de reparaties te beginnen, aldus de krant Bild op zondag.

Duitsland kondigde eerder deze maand aan dat het Oekraïne 40 Marder infanteriegevechtsvoertuigen zou leveren om Russische troepen te helpen afweren.

Maar Kiev heeft ook gevraagd om zwaardere voertuigen zoals de Leopards, wat een aanzienlijke verhoging van de westerse steun aan Oekraïne zou betekenen. Toch zei minister van Economische Zaken Robert Habeck eerder deze maand dat de levering van Leopard-tanks niet kan worden “uitgesloten”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

350 Leopard 2 tanks

Het Duitse leger heeft vandaag slechts ongeveer 350 Leopard 2 tanks, vergeleken met ongeveer 4000 gevechtstanks op het hoogtepunt van de Koude Oorlog.

Voor Rheinmetall zou de reparatie van de tanks die het in voorraad heeft – minstens 22 Leopard 2 tanks en 88 Leopard 1 tanks – enkele honderden miljoenen euro’s kosten, vertelde Papperger aan Bild.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Leopard 2a6

Een Leopard 2A6 van het Duitse leger neemt deel aan de militaire NAVO-oefening ‘Iron Wolf 2022-II’ op een oefenterrein in Pabrade, ten noorden van de hoofdstad Vilnius, Litouwen, op woensdag 26 oktober 2022. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

 

“De voertuigen moeten volledig worden ontmanteld en herbouwd,” voegde hij eraan toe.

Het bedrijf heeft ook 100 Marder voertuigen, zei Papperger, maar deze zouden ook zeven tot acht maanden reparatie nodig hebben voordat ze kunnen worden gebruikt.

Rheinmetall reageerde niet op een verzoek om commentaar per e-mail op zondag.

Taboe

Duitsland is na de Russische invasie van vorig jaar een van de belangrijkste militaire steunpilaren van Oekraïne geworden, door een taboe te overwinnen dat geworteld is in zijn bloedige 20e-eeuwse geschiedenis op het sturen van wapens naar conflictgebieden.

Toch zeggen critici dat de Duitse kanselier Olaf Scholz en zijn regerende SPD te traag zijn en wachten tot bondgenoten eerst in actie komen in plaats van de verantwoordelijkheid van Duitsland op zich te nemen als de westerse mogendheid die het dichtst bij Oekraïne staat.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Leopard 2. Shutterstock.

 

Het is de Duitse defensie-industrie bij wet verboden tanks te produceren voor de voorraad. Zelfs als de productie zou worden opgevoerd, kan het volgens deskundigen minstens twee jaar duren voordat nieuwe tanks klaar zijn voor gebruik.