Buitenland

Britten sturen tanks en houwitzers naar Oekraïne: 14 Challenger 2-tanks, AS90 houwitzers

15-01-2023 11:04

Challenger 2 MBT
Challenger 2 Main Battle Tank. Andrew Harker/Shutterstock.

DNIPRO, Oekraïne, Jan 15 (Reuters) – Terwijl de gevechten op de grond in het oosten van Oekraïne voortduurden, volgde Groot-Brittannië Frankrijk en Polen met beloften van verdere wapens, door te zeggen dat het de komende weken 14 van zijn Challenger 2 main battle tanks, ongeveer 30 zelfrijdende AS90 houwitzers en andere geavanceerde artillerieondersteuning zou sturen.

Het VK zal de komende dagen ook beginnen met het trainen van Oekraïense troepen in het gebruik van de tanks en houwitzers.

De eerste zending van tanks van westerse makelij naar Oekraïne zal door de Russische president Vladimir Poetin in Moskou waarschijnlijk worden gezien als een escalatie van het conflict.

De Russische ambassade in Londen zei dat het besluit om de tanks te sturen de confrontatie zou vertragen, tot meer slachtoffers zou leiden, waaronder burgers, en een bewijs was van “de steeds duidelijkere betrokkenheid van Londen bij het conflict”.

 

Artikel gaat verder na video.

 

“Wat de Challenger 2 tanks betreft, het is onwaarschijnlijk dat zij de strijdkrachten van Oekraïne zullen helpen het tij op het slagveld te keren, maar zij zullen een legitiem groot doelwit worden voor de Russische artillerie,” zei de ambassade, volgens commentaar geciteerd door het persbureau TASS.

Naar verwachting zal Duitsland nu onder druk komen te staan om dit voorbeeld te volgen nu Kiev blijft pleiten voor geavanceerd militair materieel.

‘Strategische impact’

De Britse premier Rishi Sunak en zijn adviseurs hebben “het militaire plaatje geanalyseerd, gekeken naar de strategische impact van de steun van het VK en een moment vastgesteld waarop het VK en zijn bondgenoten volgens hem maximaal effect kunnen sorteren”.

“Het is de premier duidelijk dat een lange en statische oorlog alleen de doelen van Rusland dient. Daarom zullen hij en zijn ministers de komende dagen en weken met onze bondgenoten overal ter wereld spreken om de druk op (de Russische president Vladimir) Poetin op te voeren en een betere toekomst voor Oekraïne veilig te stellen”, aldus een regeringswoordvoerder in een verklaring.