Politiek

Sigrid Kaag (D66): ‘Rechts-extremisten, complot-populisten bedreigen democratie’

15-01-2023 15:40

Sigrid Kaag, D66
Sigrid Kaag, D66. Screenshot Youtube.

Tijdens een D66-bijeenkomst in Den Haag zondag heeft minister Sigrid Kaag hard uitgehaald naar “rechts-extremisten en complot-populisten die de democratie bedreigen”. Kaag zei “het gesprek aan te willen gaan over het bevechten van extremen” en riep mensen op niet langer te zwijgen.

“Sta op. Spreek tegen. Het lijkt soms alsof het ons overkomt. Maar het is aan ons om het niet langer toe te staan”, aldus Kaag.

Kaag verwees naar “een politieke stroming die de taal en tactiek van Amerikaans extreemrechts kopieert. Een stroming die brede wetenschappelijke consensus ontkent, journalisten ontmenselijkt en rechters verdacht maakt.”

Forum voor Democratie

De minister vindt dat actie moet worden ondernomen tegen die ‘politieke stroming’. Ze noemde daarbij expliciet Forum voor Democratie (FvD) als voorbeeld van “rechts-extremisme dat weerklank vindt in de gangbare politiek”, en noemde FvD “een extremistische partij met een antisemitisch gedachtegoed“.

Ook Big Tech werd door Kaag bekritiseerd: “Techreuzen die online haat, ophef, ophitsing en desinformatie met hun algoritmes belonen moeten worden aangepakt.”

Als het aan Kaag ligt moeten politici “radicalisering en demonisering in het debat beantwoorden met ratio en overtuigde strijd”.