Politiek Buitenland

Britse premier Sunak bereikt akkoord over strenge wetgeving social media

17-01-2023 15:09

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg. Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

LONDEN, 17 januari (Reuters) – Technologiebazen kunnen gevangenisstraf krijgen als hun platforms kinderen opzettelijk niet beschermen tegen online schade, nu de regering van premier Rishi Sunak een akkoord heeft bereikt met wetgevers om een eerste parlementaire nederlaag te voorkomen.

Sunak dreigde dinsdag een stemming in het Lagerhuis te verliezen nadat 50 conservatieve wetgevers en de belangrijkste oppositiepartij hadden gezegd dat zij een amendement zouden steunen om de wet inzake online veiligheid aan te scherpen.

De rebellen hadden een amendement ingediend waarin gevangenisstraffen tot twee jaar worden voorgesteld voor tech-bazen die er niet in slagen kinderen te beschermen tegen inhoud zoals kindermisbruik en zelfbeschadiging.

Wijzigingen in wetgeving

Michelle Donelan, de minister van Cultuur en Digitaal, zei in een schriftelijke verklaring aan het parlement dat de regering heeft ingestemd met wijzigingen in de wetgeving zodat leidinggevenden gevangenisstraf kunnen krijgen als zij “instemmen met of meewerken aan” het negeren van de nieuwe regels.

“Deze wijziging heeft geen gevolgen voor degenen die te goeder trouw hebben gehandeld”, zei ze. Maar het zou “extra tanden geven om veranderingen te bewerkstelligen en ervoor te zorgen dat mensen ter verantwoording worden geroepen als zij kinderen niet naar behoren beschermen”.

Dit is de derde keer dat Sunak, die een meerderheid van 67 heeft, sinds zijn aantreden in oktober is teruggevallen op soortgelijke opstanden in het parlement. Eerder gaf hij al toe na opstanden in zijn partij over woningbouwdoelstellingen en beperkingen op windmolenparken aan land.

Vrijheid van meningsuiting

Net als de Europese Unie en andere landen probeert Groot-Brittanniƫ gebruikers van sociale media, en met name kinderen, te beschermen tegen schadelijke inhoud zonder de vrijheid van meningsuiting aan te tasten.

De wet, die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door techsector in de Verenigde Staten, was bedoeld om een van de strengste onlineregimes voor techbedrijven ter wereld te creĆ«ren, maar werd in november afgezwakt toen de regering de eis schrapte om “legale maar schadelijke inhoud” tegen te houden.

Na dagenlange onderhandelingen tussen de regering en de wetgevers bereikten de twee partijen een akkoord, waarbij de ministers beloofden een amendement van gelijke strekking in te dienen. De rebellen zullen hun amendement nu intrekken.

Bill Cash, een ervaren conservatief wetgever en een van de rebellen, vertelde de BBC dat de overeenkomst met de ministers een “enorme stap voorwaarts” was en zei dat senior managers in de sector “niet het risico willen lopen om naar de gevangenis te gaan”.