Buitenland

Duitse politie pakt Greta Thunberg op

17-01-2023 17:42

Greta Thunberg
Greta Thunberg. Still van Twitter.

LUETZERATH, Duitsland, 17 januari (Reuters) – Klimaatactiviste Greta Thunberg behoorde volgens de politie tot de klimaatactivisten die dinsdag werden aangehouden tijdens protesten tegen de afbraak van het kolendorp Luetzerath.

Thunberg werd aangehouden tijdens een protest bij de dagbouwmijn van Garzweiler 2, ongeveer 9 kilometer van Luetzerath.

Thunberg, die zich vrijdag bij de demonstranten had aangesloten, werd alleen in een grote politiebus gezien nadat hij was aangehouden, aldus een getuige van Reuters.

“We gaan geweld gebruiken om u naar de identiteitscontrole te brengen, dus werk alstublieft mee”, zei een politieagent tegen de groep, volgens beelden van Reuters.

“Greta Thunberg maakte deel uit van een groep activisten die zich naar de richel haastte. Zij werd echter tegengehouden en door ons met deze groep uit de onmiddellijke gevarenzone gedragen om hun identiteit vast te stellen,” vertelde een woordvoerder van de politie van Aken aan Reuters, en voegde eraan toe dat één activiste in de mijn was gesprongen.

Politiebusjes

Het was nog niet duidelijk wat er zou gebeuren met Thunberg of de groep waarmee ze werd vastgehouden, en of de activist die in de mijn sprong gewond was, zei de woordvoerder.

Thunberg werd door drie agenten weggedragen en aan één arm vastgehouden op een plek verder van de rand van de mijn waar ze eerder met de groep zat.

Vervolgens werd ze teruggeleid naar politiebusjes

 

Aanpassingen: vijf alinea’s toegevoeg, 18:02 uur.