Buitenland

Horrorvideo vanuit gecrasht vliegtuig Nepal bevestigd als authentiek, Yeti Airlines vlucht YT691

17-01-2023 13:54

Nepal, Yeti Airlines, Crash, Video
Still uit de video van de Yeti Airlines-crash in Nepal.

NEW DELHI (AP) – De 90 seconden durende smartphonevideo van vliegtuigpassagier Sonu Jaiswal begon met het vliegtuig, een ATR 72 (9N ANC) van Yeti Airlines vlucht YT691, dat de landingsbaan naderde door over gebouwen en groene velden boven Pokhara te vliegen, een Nepalese stad in de uitlopers van de Himalaya.

Alles leek normaal terwijl Jaiswal’s livestream op Facebook overging van het schilderachtige uitzicht vanuit het vliegtuigraam naar medepassagiers die lachten. Uiteindelijk draaide Jaiswal, die een gele trui droeg, de camera naar zich toe en glimlachte.

Toen gebeurde het.

Artikel gaat verder na video.

(ONDERSTAANDE BEELDEN KUNNEN ALS ZEER SCHOKKEND WORDEN ERVAREN)

 

Het vliegtuig leek plotseling naar links te draaien terwijl Jaiswal’s smartphone kort de kreten van de passagiers vastlegde. Binnen enkele seconden werden de beelden wankel en registreerden ze het krijsende geluid van een motor. Tegen het einde van de video namen enorme vlammen en rook het beeld over.

Yeti Airlines crash Nepal

De vlucht van Yeti Airlines uit Kathmandu die zondag in een kloof stortte en waarbij alle 72 inzittenden omkwamen, werd mede bestuurd door Anju Khatiwada, die een jarenlange pilotenopleiding had gevolgd in de Verenigde Staten nadat haar man in 2006 omkwam bij een vliegtuigongeluk terwijl hij voor dezelfde maatschappij vloog. Haar collega’s beschreven haar als een bekwaam piloot die zeer gemotiveerd was.

De dood van Khatiwada, 44, en Jaiswal, 25, maakt deel uit van een dodelijk patroon in Nepal, een land dat in de loop der jaren een reeks vliegtuigongelukken heeft gekend, deels te wijten aan moeilijk terrein, slecht weer en verouderende vloten.

Op dinsdag begonnen de autoriteiten enkele geïdentificeerde lichamen terug te geven aan familieleden en zeiden ze dat ze de datarecorder van de ATR 72-500 naar Frankrijk stuurden voor analyse om vast te stellen wat de oorzaak van de crash was.

Facebook livestream video

In de Indiase stad Ghazipur, bijna 430 kilometer ten zuiden van de crashplaats in Nepal, was de familie van Jaiswal radeloos en wachtte nog steeds op de identificatie van zijn lichaam. Zijn vader, Rajendra Prasad Jaiswal, was maandagavond in een auto naar Kathmandu gestapt en zou de Nepalese hoofdstad dinsdag laat bereiken.

“Het is zwaar wachten,” zei Jaiswal’s broer, Deepak Jaiswal.

Het nieuws van Jaiswal’s neergestorte vliegtuig in Pokhara bereikte zijn huis amper enkele minuten na het ongeval, toen nieuwszenders beelden begonnen uit te zenden van het wrak van het vliegtuig, dat nog steeds brandde en dikke grijze rook uitstootte, zei Deepak.

Toch wilde de familie het nieuws niet vertrouwen en bleef hopen dat hij het zou overleven.

Maar zondagavond werd het duidelijk. Deepak, die de echtheid van Jaiswal’s livestream aan The Associated Press bevestigde, was een van de eersten in zijn familie die de video bekeek die sindsdien viraal was gegaan op het internet.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Yeti Airlines

Een (andere) ATR 72 van Yeti Airlines. TravellingNepal/Shutterstock.com.

 

“We konden het nieuws niet geloven totdat we de video zagen,” zei hij. “Het was pijnlijk.”

Jaiswal, vader van drie kinderen, werkte in een plaatselijke slijterij in het dorp Alawalpur Afga in het district Ghazipur in de deelstaat Uttar Pradesh. Deepak zei dat zijn broer naar Kathmandu was gegaan om de Pashupatinath tempel – een hindoeïstisch heiligdom gewijd aan de god Shiva – te bezoeken en te bidden voor een zoon, alvorens met drie andere vrienden naar Pokhara te gaan voor sightseeing.

“Hij was niet alleen mijn broer,” zei Deepak. “Ik heb in hem een vriend verloren.”

De tragedie werd diep gevoeld in Nepal, waar 53 passagiers lokale bewoners waren.

Yeti Airlines-pilote

Honderden familieleden en vrienden van de slachtoffers troostten elkaar dinsdag in een plaatselijk ziekenhuis. Families van enkele slachtoffers van wie de lichamen zijn geïdentificeerd bereidden begrafenissen voor hun dierbaren voor.

Collega’s van copiloot Khatiwada waren echter nog steeds in ongeloof.

“Ze was een zeer goede piloot en zeer ervaren,” zei Yeti Airlines woordvoerder Pemba Sherpa over Khatiwada.

Khatiwada begon te vliegen voor Yeti Airlines in 2020 – veertien jaar nadat haar man, Dipak Pokhrel, in 2006 omkwam bij een crash in de buurt van Jumla. Hij bestuurde een DHC-6 Twin Otter 300 vliegtuig voor dezelfde luchtvaartmaatschappij toen het neerstortte in het Nepalese Jumla district en in vlammen opging, waarbij alle negen mensen aan boord omkwamen. Khatiwada hertrouwde later.

Volgens Sherpa was Khatiwada een “bekwaam piloot” met een “vriendelijk karakter” en was hij opgeklommen tot de rang van kapitein na duizenden uren te hebben gevlogen sinds hij in 2010 bij de luchtvaartmaatschappij in dienst trad.

“We hebben onze beste verloren,” zei Sherpa.