Buitenland

Duitsland staat export Leopard 2 tanks naar Oekraïne alleen toe als VS ook tanks stuurt

18-01-2023 20:35

Leopard 2 A5
Leopard 2A5 hoofdgevechtstank tijdens een les- en gevechtsdemonstratie. ©Bundeswehr/Modes. CC 2.0-foto: Bundeswehr-Foto's.

Door Bert Brussen, TPO – Duitsland staat het Europese landen vooralsnog niet toe om In Duitsland geproduceerde tanks naar Oekraïne te exporteren, tenzij de VS ook zware gevechtstanks naar Oekraïne sturen. Dit hebben hoge Duitse ambtenaren woensdag laten weten, bericht de Wall Street Journal.

Vrijdag vindt een meeting plaats op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland waar naar verwachting de knoop zal worden doorgehakt over Amerikaanse en Europese export van zwaar materiaal naar Oekraïne. Maar volgens bronnen van de Wall Street Journal zal die beslissing van Duitsland over het sturen van tanks toch nog langer op zich laten wachten.

Duitse regering verdeeld

De Duitse regering-Scholz is verdeeld over het al dan niet sturen van tanks naar Oekraïne. De linkse coalitiepartij De Groenen en de liberalen zijn voorstander, maar de sociaaldemocraten aarzelen. De vrees is dat het sturen van zware tanks een nieuwe escalatie in het conflict wordt waardoor Duitsland in een directe oorlog met Rusland terecht komt.

Woensdag zei Scholz tijdens de WEF-bijeenkomst in Davos dat Oekraïne wat hem betreft “kan vertrouwen op onze steun, maar dat het wel helder moet zijn dat we een oorlog tussen de NAVO en Rusland moeten voorkomen”.

In totaal bezitten Europese landen zo’n 2000 in Duitsland geproduceerde Leopard 2-tanks.

Britse Challenger 2 tanks

De Britten hebben al toegezegd Challenger 2 main battle tanks te willen sturen. De Fransen hebben vooralsnog alleen lichtere AMX 10-tanks toegezegd, maar beschikken wel over de zwaardere Leclerc main battle tank.

De Verenigde Staten hebben vooralsnog lichte Bradley infanterievoertuigen toegezegd, maar niet de zware M1 Abrams main battle tank. Amerikaanse media citeerden officieren van het Amerikaanse leger die als reden hiervoor gaven dat “de M1 Abrams te complex is om te onderhouden en te ingewikkeld om te gebruiken”. Ook zou “het kerosineverbruik van de Abrams zo hoog zijn dat Oekraïne geen kans maakt om deze in de huidige bevoorradingssituatie te gebruiken”.

Maar experts wijzen er op dat de turbinemotor van de M1 Abrams ook draait op andere brandstof, waaronder diesel. De M1 Abrams werkt zelfs op alcohol.