Buitenland

Indiase journalisten waarschuwen voor censuur, na wetsvoorstel verbod op ‘nepnieuws’

19-01-2023 12:11

nepnieuws fake news
Shutterstock.

NEW DELHI, 19 januari (Reuters) – Een belangrijke Indiase journalistengroep heeft er bij de regering op aangedrongen om een voorstel te verwerpen om nepnieuws op sociale media te controleren.

Het voorstel zou sociale mediaplatforms verbieden om informatie te hosten die de autoriteiten als nepnieuws  beschouwen, de laatste in een reeks maatregelen van de regering van premier Narendra Modi die worden gezien als pogingen om grote technologiebedrijven in toom te houden.

Informatie die door het Press Information Bureau of door een ander bureau dat door de regering is gemachtigd om feiten te controleren, als “vals of onjuist” wordt beschouwd, zou volgens het ontwerpamendement dat dinsdag werd gepubliceerd, verboden zijn.

Vrije pers

De Editors Guild of India drong er woensdagavond in een verklaring bij de regering op aan om het voorstel te schrappen en “zinvol overleg” te beginnen met belanghebbenden over het regelgevingskader voor digitale media.

Het gilde zei dat de “vaststelling van nepnieuws niet uitsluitend in handen van de overheid kan liggen” en waarschuwde dat het amendement “het gemakkelijker zou maken om de vrije pers de mond te snoeren” en “online tussenpersonen zou dwingen om inhoud te verwijderen die de overheid problematisch vindt”.

“Dit zal legitieme kritiek op de regering in de kiem smoren en een negatief effect hebben op het vermogen van de pers om regeringen ter verantwoording te roepen, wat een essentiële rol is in een democratie”, aldus het gilde.