Politiek Buitenland

Iran waarschuwt EU: ‘Revolutionaire Garde geen terroristische organisatie noemen’

19-01-2023 11:53

Iran Revolutionaire Garde
De Revolutionaire Garde tijdens een militaire parade in Teheran, Iran. 22 september, 2022. AP Photo/Vahid Salemi.

DUBAI, 19 januari (Reuters)Iran heeft donderdag gewaarschuwd dat de Europese Unie “zichzelf in de voet zou schieten” door de Revolutionaire Garde als een terroristische entiteit te bestempelen, aldus de minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian tegen de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken Josep Borrell.

“We hebben herhaaldelijk gezegd dat de Revolutionaire Garde een formele en soevereine organisatie is waarvan de rol centraal staat bij het garanderen van de veiligheid van Iran. Stappen van het Europees Parlement om de organisatie als terroristisch te bestempelen zijn in zekere zin een schot in de voet van Europa zelf”, aldus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

De Algemene Staf van de Strijdkrachten van Iran, die de activiteiten tussen het conventionele leger van Iran en de Revolutionaire Garde coördineert, heeft de EU donderdag ook gewaarschuwd de Garde niet op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen, aldus het officiële Iraanse persbureau IRNA.

“De recente actie van het Europees Parlement heeft geen precedent in internationale regels en voorschriften en zal zowel de mondiale als de regionale veiligheid en vrede beïnvloeden, en het Europees Parlement moet zich bewust zijn van dergelijke gevolgen”, luidde de verklaring van de generale staf van de strijdkrachten.

Terroristische organisatie

Woensdag riep het Europees Parlement de EU op om de Revolutionaire Garde als een terroristische organisatie te beschouwen, omdat zij verantwoordelijk is voor de onderdrukking van binnenlandse demonstranten en de levering van drones aan het Russische leger in Oekraïne.

In september braken in Iran (het buurland van Irak) wijdverspreide demonstraties tegen de regering uit na de dood van de Koerdische Iraanse vrouw Mahsa Amini, die was aangehouden omdat zij de strikte kledingvoorschriften voor vrouwen aan haar laars lapte.

‘Wreed’

Het Europees Parlement veroordeelde het optreden van de Iraanse veiligheidstroepen, waaronder de machtige Revolutionaire Garde, tegen demonstranten als “wreed”.

“Het is noodzakelijk de wederzijdse veiligheid in de wereld van de diplomatie te respecteren en het wederzijds vertrouwen te vergroten in plaats van de taal van bedreigingen en onvriendelijke acties te volgen. In elk geval van een terroristische vermelding zal Iran wederkerige maatregelen nemen,” zei Amirabdollahian.

Iran en wereldmachten, waaronder EU-leden Frankrijk en Duitsland, voeren sinds 2021 onderhandelingen om een nucleair akkoord uit 2015 nieuw leven in te blazen, waarbij de besprekingen sinds september in een impasse verkeren.

 

Aanpassingen: twee alinea’s toegevoegd om 12:34 uur.