Israel: ‘Geen bewijs voor verband tussen Pfizer-mRNA-vaccin en beroerte’

19-01-2023 14:09

Vaccin
Shutterstock.

JERUZALEM, 19 januari (Reuters) – Israël heeft geen bewijs gevonden dat er een verband bestaat tussen beroertes en een bijgewerkt coronavirusvaccin van de Amerikaanse geneesmiddelenproducent Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech SE, aldus een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid.

Eerder zeiden de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het Centres for Disease Control and Prevention (CDC) dat een veiligheidscontrolesysteem had gesignaleerd dat de prik mogelijk in verband kan worden gebracht met een soort herseninfarct bij oudere volwassenen, volgens voorlopige gegevens.

“We hebben een dergelijke bevinding niet gevonden, zelfs nadat we teruggingen en al onze gegevens opnieuw controleerden na de aankondiging van de FDA,” zei Salman Zarka, het hoofd van Israëls coronavirus task force in een videobriefing die donderdag naar Reuters werd gestuurd.

Ook EMA vindt geen bewijs

Ongeveer 389.648 mensen in Israël hebben tot nu toe de injectie genomen, die gericht is tegen de oorspronkelijke stam en zijn BA.4/BA.5 Omicron subvariant.

Op woensdag zei de geneesmiddelenregulator van de Europese Unie, EMA, ook dat hij in de regio geen veiligheidssignalen had gevonden in verband met de bivalente prik van Pfizer.

Reactie Pfizer

Pfizer en BioNTech zeiden eerder in een verklaring dat ze op de hoogte waren van beperkte meldingen van ischemische beroertes bij mensen van 65 jaar en ouder na vaccinatie met hun bijgewerkte prik.

Pfizer merkte verder op dat noch de bedrijven, noch de CDC en de FDA soortgelijke bevindingen hadden waargenomen in andere controlesystemen en zei dat er geen bewijs was om een verband te suggereren met het gebruik van de COVID-19 vaccins van de bedrijven.