Binnenland

Minister Hugo de Jonge (CDA): ‘Woningbouw moet en kan korter’, belooft ‘forse versnelling’

19-01-2023 15:38

Hugo de Jonge
Minister Hugo de Jonge, CDA. Screenshot NPO.

Door Bert Brussen, TPO – Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge (CDA) heeft woensdag een nieuw plan van aanpak ‘versnellen processen en procedures woningbouw‘ naar de Tweede Kamer gestuurd. In dit plan staan voorstellen tot acties die er voor moeten gaan zorgen dat woningbouwprojecten minder ontwikkeltijd nodig hebben en er dus sneller meer woningen kunnen worden bijgebouwd in Nederland.

Het belangrijkste actiepunt in het plan van aanpak is een nieuw proces in de planvormingsfase van nieuwe woningbouw. Nu duren de planvormingsprocessen erg lang omdat de planvorming uit verschillende stappen bestaat waarbij per stap veel tijd verloren gaat. In het nieuwe voorstel moeten de stappen ‘gelijktijdig en in samenhang worden uitgevoerd’.

Not in my backyard

Volgens minister De Jonge duurt het bouwen van een woning gemiddeld tien jaar:

“Dit moet en kan korter. Het kan nog sneller. Dit plan van aanpak moet ervoor zorgen dat de bouw op alle fronten wordt versneld. Daarbij willen we het ‘not in my backyard’-sentiment doorbreken.”

Met het ‘not im my backyard‘-sentiment doelt de minister op de vele mogelijkheden tot bezwaar die omwonenden en overige belanghebbenden kunnen aantekenen tegen nieuwe woningbouw en de daarbij behorende, meestal lang durende, beroepsprocedures.

Het aanpakken van deze bezwaar- en beroepsprocedure is dan ook één van de actiepunten. Volgens de minister is nu vooral de bezwaarmaker in het voordeel en wordt er te weinig rekening gehouden met de plannen van de woningbouwer.

Extra woningbouwambtenaren

Dit moet meer ‘in balans worden gebracht’ door een nieuwe wet die ‘meer regie’ rond woningbouwvergunnigen belooft door het instellen van ‘beroep in één instantie’, waardoor een einde komt aan beroep en daarna hoger beroep.  Een voorstel voor deze wet zal ‘dit voorjaar nog’ in consultatie gaan.

Voor de inhuur van extra woningbouwambtenaren bij gemeenten en provincies heeft het ministerie 90 miljoen euro vrijgemaakt.

 

Het huidige woninbouwproces: