Buitenland

Polen wil zonder Duitse toestemming Leopard 2-tanks naar Oekraïne sturen

19-01-2023 15:01

Leopard 2 A5 Main Battle Tank
Leopard 2 A5. Foto: KMW.

WARSCHAUW, 19 januari (Reuters) – De premier van Polen gaf aan dat het Leopard 2 tanks naar Oekraïne zou kunnen sturen als onderdeel van een bredere coalitie, zelfs zonder de toestemming van Duitsland voor wederuitvoer, wat de druk op Berlijn verhoogt in de aanloop naar een cruciale bijeenkomst van bondgenoten over meer militaire hulp voor Kiev.

Warschau en andere NAVO-bondgenoten hebben er bij Duitsland op aangedrongen het licht op groen te zetten voor het zenden van de in Duitsland gebouwde tanks naar Oekraïne, ondanks de steeds luidere verzoeken van Kiev om zwaar wapentuig dat volgens hen essentieel is om het tij tegen de Russische invasie te keren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

LEOPARD-2A7. Foto: KMW.

 

Ramstein-conferentie

Vrijdag zullen Duitsland en de Verenigde Staten tientallen bondgenoten bijeenroepen op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein, een bijeenkomst die wordt aangeprezen als een kans om de wapens te leveren die de oorlog in 2023 een andere wending moeten geven.

“Toestemming is van secundair belang hier, we zullen ofwel deze toestemming snel verkrijgen, of we zullen zelf doen wat nodig is,” vertelde de Poolse premier Mateusz Morawiecki de particuliere omroep Polsat News laat op woensdag.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Leopard 2A6. Foto: KMW.

 

Een regeringswoordvoerder was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar op de vraag of Morawiecki bedoelde dat Polen of een hele groep landen tanks zou kunnen sturen zonder de toestemming van Duitsland. Polen had herhaaldelijk aangegeven dat het de tanks alleen zou sturen als onderdeel van een grotere coalitie.

“Het belangrijkste is dat Duitsland, maar niet alleen Duitsland, zijn moderne tanks, zijn moderne zware wapens aanbiedt, omdat het vermogen van Oekraïne om zijn vrijheid te verdedigen daarvan kan afhangen,” zei Morawiecki.

Duitsland twijfelt

Duitsland is huiverig om zware offensieve wapens te sturen die zouden kunnen worden gezien als een escalatie van het conflict in Oekraïne, en heeft tot dusverre zijn bondgenoten geen toestemming gegeven voor de wederuitvoer van Leopard 2 tanks, die nu een steunpilaar zijn van geallieerde legers in heel Europa.

Een Duitse regeringsbron zei dat Berlijn zijn bezwaren zou intrekken als de Verenigde Staten hun eigen M1 Abrams gevechtstanks naar Kiev zouden sturen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Leopard 2 Main Battle Tank

Leopard 2A6. Foto: KMW.

 

Washington en veel westerse bondgenoten zeggen echter dat de Leopards – die Duitsland tijdens de Koude Oorlog met duizenden tegelijk maakte en naar zijn bondgenoten exporteerde – de enige geschikte optie zijn die in voldoende grote aantallen beschikbaar is.

Polen, Finland, Groot-Britannië

Polen en Finland hebben al gezegd dat zij Leopards zullen leveren als Duitsland zijn veto opheft als onderdeel van een bredere coalitie, en andere landen hebben aangegeven dat zij daartoe ook bereid zijn.

Groot-Brittannië voerde de druk op Duitsland op door vorige week het taboe op leveringen van zware tanks te doorbreken en Kiev een eskader van zijn vloot Challengers aan te bieden, hoewel daarvan veel minder beschikbaar zijn dan Leopards.

 

Leopard 2 MBT

Leopard 2A4. Foto: KMW.