Buitenland

Polen sluit niet uit zonder Duitse toestemming tanks te sturen naar Oekraïne

20-01-2023 11:33

Leopard 2 A5 Main Battle Tank
Leopard 2 A5. Foto: KMW.

WARSCHAUW, 20 januari (Reuters) – Polen zou Leopard 2 tanks naar Oekraïne kunnen sturen, zelfs zonder toestemming van Duitsland voor wederuitvoer, zei een onderminister van Buitenlandse Zaken op vrijdag, in de aanloop naar een spoedvergadering over wapens voor Kiev.

Warschau en andere NAVO-bondgenoten hebben er bij Duitsland op aangedrongen om hen het groene licht te geven om de in Duitsland gebouwde tanks naar Oekraïne te sturen, temidden van steeds luidere pleidooien van Kiev voor zwaar wapentuig dat volgens hen essentieel is om het tij te keren tegen de invasie van Rusland.

De kwestie lijkt de besprekingen tussen de westerse bondgenoten op de luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland op vrijdag te domineren.

 

Artikel gaat verder na abeelding.

Leopard 2 Main Battle Tank

Leopard 2A6. Foto: KMW.

 

“Ik sluit niet uit dat we bereid zijn een dergelijke stap te zetten”, zei Pawel Jablonski tegen de particuliere radio RMF FM, verwijzend naar de mogelijkheid om tanks naar Oekraïne te sturen, zelfs als Duitsland zich daartegen verzet.

“Op dit moment proberen we Duitsland zover te krijgen dat het niet alleen instemt met het sturen van deze tanks door Polen of andere landen, maar het ook zelf doet.”

Leopard 2 tanks

Duitsland is terughoudend geweest om zware offensieve wapens te sturen die kunnen worden gezien als escalatie van het Oekraïense conflict en heeft tot nu toe zijn bondgenoten geen toestemming gegeven voor de wederuitvoer van Leopard 2 tanks, nu een steunpilaar van geallieerde legers in heel Europa.

Jablonski sprak temidden van toenemende ergernis bij sommige bondgenoten over de houding van Duitsland.

“Ik denk dat als er sterke weerstand is, we bereid zullen zijn om zelfs zulke niet-standaard acties te ondernemen, maar laten we niet op de feiten vooruitlopen,” zei hij.

Zijn opmerkingen versterkten de signalen van de Poolse premier Mateusz Morawiecki op woensdag, toen hij suggereerde dat Warschau Leopard 2 tanks naar Oekraïne zou kunnen sturen als onderdeel van een bredere coalitie als Duitsland zijn goedkeuring niet geeft.

Ramstein-conferentie

De Litouwse minister van Defensie Arvydas Anusauskas zei donderdag dat verschillende landen tijdens de bijeenkomst in Ramstein zouden aankondigen Leopard 2 tanks naar Oekraïne te sturen.

Duitsland heeft echter nog van geen enkel land een verzoek ontvangen om Leopard-tanks van Duitse makelij opnieuw naar Oekraïne te mogen uitvoeren, aldus een Duitse regeringsbron op donderdag.

 

Leopard 2 Main Battle TankLeopard 2 A7. Foto: KMW.