Ondernemen & zzp

UBO-register niet langer openbaar, minister van Financiën Sigrid Kaag (D66)

20-01-2023 18:15

Sigrid Kaag, D66
Sigrid Kaag, D66. Screenshot Youtube.

Door Bert Brussen, TPO – Het UBO-register van de Kamer van Koophandel met daarin de gegevens van de ‘Ultimate Beneficial Owner‘ van bedrijven is niet langer openbaar toegankelijk. Alleen (opsporings)organisaties die zich actief bezig houden met het opsporen en bestrijden van witwassen krijgen nu nog toegang tot het UBO-register. Dat heeft minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Het UBO-register, waar alle bedrijven zich verplicht moeten inschrijven, was door wetgevers van de EU bedoeld als openbaar. Hierdoor zou iedereen kunnen controleren welke privépersonen zich wel of niet in een bedrijf ophouden. De gedachte was dat witwassen hierdoor moeilijker zou worden omdat privépersonen zich niet langer zouden kunnen verbergen achter al dan niet schimmige BV’s.

Uitspraak Europees Hof

Maar het Europees Hof van Justitie bepaalde in november 2022 dat de openbaarheid van het UBO-register een te grote aantasting van de privacy is:

“Een ernstige inmenging in het recht op eerbiediging van het privéleven en in het recht op bescherming van persoonsgegevens”.

Dit grondrecht woog voor het Europees Hof zwaarder dan het kunnen bestrijden van witwassen.

Europese lidstaten moeten hierdoor nu zelf met wetgeving komen waarin wordt bepaald of het UBO-register openbaar of gesloten blijft. De Nederlandse regering ziet nu “te weinig aanknopingspunten” om het UBO-register openaar te houden.