Buitenland

Franse president sluit niet uit dat Frankrijk Leclerc-tanks naar Oekraïne stuurt

22-01-2023 19:00

Lelclerc Main Battle Tank
Lelclerc Main Battle Tank. Flying Camera/Shutterstock.

PARIJS, 22 januari (Reuters) – De Franse president Emmanuel Macron zei zondag dat hij de mogelijkheid om Leclerc-Main Battle Tanks naar Oekraïne te sturen niet uitsluit, tijdens een topontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Macron vertelde een nieuwsconferentie dat het sturen van tanks de situatie niet mag escaleren, rekening moet houden met de tijd om Oekraïners te trainen om effectief te zijn, en de eigen veiligheid van Frankrijk niet in gevaar mag brengen.

“Wat de Leclercs betreft, heb ik de minister van het leger gevraagd eraan te werken, maar niets is uitgesloten”, zei Macron, die eraan toevoegde dat de actie de komende dagen en weken moet worden gecoördineerd met bondgenoten zoals Duitsland.

Kanselier Scholz onder druk

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die onder druk staat om de levering van in Duitsland vervaardigde Leopard 2 tanks aan Oekraïne toe te staan, zei zondag dat toekomstige beslissingen over wapenleveranties zullen worden genomen in overleg met bondgenoten, waaronder de Verenigde Staten.

Scholz zei op een persconferentie over de levering van tanks aan Oekraïne dat alle wapenleveringen aan Oekraïne tot nu toe in nauwe samenwerking met westerse partners hebben plaatsgevonden.

“Dat zullen we in de toekomst ook doen”, zei hij.

 

Een Leclerc MBT van de landmacht van Saoedi-Arabië. Flying Camera/Shutterstock.com.