Weten & Tech

Microsoft investeert miljarden dollars in bedrijf achter ChatGPT

23-01-2023 17:44

Door Associated Press – Microsoft zegt dat het een “meerjarige, miljardeninvestering” doet in de kunstmatige intelligentie startup OpenAI, maker van ChatGPT en andere tools die leesbare tekst kunnen schrijven en nieuwe beelden kunnen genereren.

De techgigant beschreef zijn nieuwe overeenkomst maandag als de derde fase van een groeiend partnerschap met het in San Francisco gevestigde OpenAI dat begon met een investering van 1 miljard dollar in 2019. Het maakte het dollarbedrag voor zijn laatste investering niet bekend.

Het partnerschap positioneert Microsoft om zijn concurrentie met Google aan te scherpen bij het commercialiseren van nieuwe AI-doorbraken die tal van beroepen zouden kunnen transformeren, evenals de internetzoekbusiness.

Supercomputers

Open AI’s gratis schrijftool ChatGPT werd op 30 november gelanceerd en heeft de publieke aandacht gevestigd op de mogelijkheden van nieuwe ontwikkelingen in AI.

Het maakt deel uit van een nieuwe generatie machinaal lerende systemen die kunnen converseren, leesbare tekst op verzoek kunnen genereren en nieuwe afbeeldingen en video’s kunnen produceren op basis van wat ze hebben geleerd van een enorme database van digitale boeken, online geschriften en andere media.

Dankzij het partnerschap kan Microsoft profiteren van de technologie van OpenAI. De supercomputers van Microsoft helpen de energievretende AI-systemen van de startup aan te drijven, terwijl de techgigant uit Redmond, Washington, de OpenAI-technologie verder zal kunnen integreren in Microsoft-producten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

“In deze volgende fase van ons partnerschap”, aldus een verklaring van Microsoft CEO Satya Nadella, “krijgen klanten die gebruik maken van Microsofts Azure cloud computing platform toegang tot nieuwe AI-tools om hun toepassingen te bouwen en uit te voeren.”

Van non-profit naar for-profit

OpenAI begon als een non-profitbedrijf voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie toen het in december 2015 van start ging. Met Tesla CEO Elon Musk als co-voorzitter en een van de eerste investeerders, was het doel van de organisatie om “digitale intelligentie te bevorderen op de manier die de mensheid als geheel het meest ten goede komt, niet beperkt door de noodzaak om financieel rendement te genereren”.

Dat veranderde in 2018 toen het een for-profitbedrijf Open AI LP oprichtte en bijna al zijn personeel naar het bedrijf verschoof, niet lang na het vrijgeven van zijn eerste generatie van het GPT-model voor het genereren van mensachtige paragrafen van leesbare tekst. Musk verliet ook het bestuur in 2018.

De andere producten van OpenAI omvatten de beeldgenerator DALL-E, voor het eerst uitgebracht in 2021, de computerprogrammeerassistent Codex en de spraakherkenningstool Whisper.

Microsoft zei maandag dat het versterkte partnerschap kan helpen “om AI-doorbraken te versnellen om ervoor te zorgen dat deze voordelen breed worden gedeeld met de wereld.”

De aankondiging van de investering kwam een dag voordat Microsoft zijn winst van het financiële kwartaal oktober-december zou rapporteren en nadat het vorige week zijn plannen bekendmaakte om 10.000 werknemers te ontslaan, bijna 5% van zijn wereldwijde personeelsbestand.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

ChatGPT

Maker ChatGPT introduceert ChaptGPT-tekstherkensoftware

Bill Gates, Paul Allen

Microsoft gaat 10.000 banen schrappen in Q3 2023

Aalberts op Zondag – Voor een stukje realiteitszin moet je niet bij de Piratenpartij zijn

Recensie: Sea of Thieves – Met een groepje vrienden lijkt het zowaar even leuk

Microsoft Nederland: Annabel Nanninga is een ‘welbespraakte raciste’

De presentatie van Microsoft op de E3 verraadt een radeloos bedrijf

Microsoft legt 26,2 miljard dollar op tafel voor netwerksite Linkedin

Microsoft op nieuwe all-time high

Overheid betaalt nog eens 1,7 miljoen voor gebruik XP

Microsoft kapt met Internet Explorer

Privacy in een wereld van big data

Microsoft koopt Minecraft voor 2,5 miljard dollar

Microsoft zegt doei tegen merknaam Nokia

Microsoft moet Europese e-mails aan VS overhandigen

‘Grote ontslagronde Microsoft aanstaande’

Politie en Nationaal Cyber Security Centrum: Stop met Windows XP

Nieuwe topman Microsoft: Satya Nadella

Microsoft lijft telefoondvisie Nokia in

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 426 met Talpa Veelo en RTL Brussen

Lees verder

TPO Podcast 424 met Leopard 2 Veelo en Kanselier Brussen

Lees verder