Buitenland

Duitsland bevestigt levering 14 Leopard 2 tanks aan Oekraïne

25-01-2023 11:57

Leopard 2 A5
Leopard 2A5 hoofdgevechtstank tijdens een les- en gevechtsdemonstratie. ©Bundeswehr/Modes. CC 2.0-foto: Bundeswehr-Foto's.

BERLIJN, 25 januari (Reuters) – Duitsland heeft woensdag aangekondigd dat het zijn Leopard 2 tanks aan Oekraïne zal leveren. Het overwint daarmee de bezwaren tegen het sturen van zwaar wapentuig dat Kiev als cruciaal beschouwt om de Russische invasie te verslaan, maar dat door Moskou als een onnodige provocatie wordt gezien.

De regering van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz wordt al weken onder druk gezet om de tanks te sturen en andere NAVO-bondgenoten toe te staan hetzelfde te doen in de aanloop naar verwachte lente-offensieven van beide partijen die het tij in de oorlog kunnen helpen keren.

De regering van Scholz had het besluit uitgesteld, op haar hoede voor stappen die Rusland zouden kunnen aanzetten tot escalatie of het NAVO-bondgenootschap zouden kunnen meeslepen in het conflict.

Ook Spanje, Polen, Noorwegen

Het besluit van Duitsland maakt de weg vrij voor andere landen zoals Polen, Spanje en Noorwegen om hun voorraden Leopard-tanks aan Oekraïne te leveren.

“Dit besluit volgt onze bekende lijn om Oekraïne naar beste vermogen te steunen. We handelen op een internationaal nauw gecoördineerde manier,” zei Scholz in een verklaring.

Twee bataljons

Het doel is om snel twee bataljons met Leopard 2 tanks voor Oekraïne op te richten, aldus de verklaring. Duitsland zou in een eerste fase 14 Leopard 2 tanks uit militaire voorraden ter beschikking stellen.

De opleiding van Oekraïense troepen in Duitsland zal spoedig beginnen, en Duitsland zal ook logistiek en munitie leveren, aldus de verklaring.

Duitsland zal de nodige overdrachtsvergunningen afgeven aan partnerlanden die snel Leopard 2-tanks uit hun voorraden aan Oekraïne willen leveren, aldus de verklaring.