Herman Brusselmans – Ik was voor de derde keer te gast in Dumpertreeten

25-01-2023 10:47

Herman Brusselmans
Herman Brusselmans. Foto: Michiel Hendryckx/wikimedia. Bewerkt door TPO.

OPINIE

Dumpert is een website, waarop je duizenden korte filmpjes, video’s en fragmenten kunt zien en zelf downloaden, en het heeft meer dan twee miljoen kijkers per dag. Je hebt ook Dumpertreeten, waarbij gastheer René van Leeuwen in een sofa zit, met naast hem een gast, en samen bekijken ze van internet geplukte filmpjes en geven ze bij wijze van rating reeten. Nul reeten voor een slecht filmpje, vijf reeten voor een fantastisch filmpje, of ergens ertussenin, al naargelang de humor, de inhoud, de stijl, het maatschappelijk belang, de onnozelheid of de debiliteit die het filmpje uitstraalt.

Vroeger werd Dumpertreeten gepresenteerd door de grote Maxim Hartman, tot die echter aan een balzakverzakking begon te lijden, wat ook psychische gevolgen had: Maxim werd depressief, had geen succes meer bij de jonge wijffies, lag de hele dag in z’n bed lag te meuren, en stond alleen nog op om in z’n piepkleine tuintje achter de enige struik te gaan schijten. Hij was niet meer in staat tot werken, en leeft tegenwoordig van de bijstand.

Vorige week was ik voor de derde keer te gast bij Dumpertreeten, en de redactie had me gevraagd of ik niet een leuke, Vlaamse vrouw kon meebrengen, om de show wat op te pimpen. Ja, oké, maar welke leuke Vlaamse vrouw? Eerst dacht ik aan Griet Op de Beeck, de ook in Nederland beroemde schrijfster, maar Griet heeft tegenwoordig zo’n ouwelijke rattenkop dat ze het publiek wel ‘ns zou kunnen afschrikken en wegjagen. Toen dacht ik aan Goedele Liekens, de ook in Nederland beroemde seksuologe, maar Goedele kan eigenlijk alleen over seks praten, en dan wel op zo’n manier dat je erbij in slaap zou vallen. Van haar is de uitspraak: “Als je seks hebt met je partner, denk dan aan hem of haar.” Toen dacht ik aan Bo Van Spilbeeck, de ook in Nederland beroemde man die vrouw werd, en die over haar transitie een veelgelezen, prachtig boek heeft geschreven, getiteld: M’n lul lijkt wel een kut.

Tenslotte dacht ik: die drie vrouwen komen al genoeg op de Nederlandse tv, ik kan beter een jong, ongebreideld meisje uitnodigen, dat meteen de Nederlandse kijker bij het nekvel zal grijpen. Daarom belde ik naar Olga Leyers, voorlopig nog onbekend in Nederland, maar dat zal niet lang meer duren. Olga is, net als haar drie zussen Dorien, Ella en Billy, de dochter van Jan Leyers en z’n vrouw Ann, en Jan is een begenadigd muzikant (leider van de popformatie Soulsister) en Ann is een in Vlaanderen gerenommeerd actrice (onder andere in het toneelstuk De binnenkant van een mossel, dat ze op de koop toe zelf geschreven heeft). Hun leukste dochter Olga is doctoranda in de rechten, heeft een vriend met een sjieke klerenwinkel in Antwerpen, was twaalf keer kandidate in De Slimste Mens, en is verstandig, tof, sexy, en welbespraakt.

Ik belde haar en ze wilde graag een aflevering van Dumpertreeten meemaken. Met de taxi reed ik tot in Wilrijk, waar Olga en haar minnaar wonen, en daar stapten we in de Audi A4 Quattro, en met Olga aan het stuur en ik als passagier begaven we ons naar Amsterdam. We werden er in de studio van Dumpertreeten hartelijk ontvangen, en iedereen leek blij met de komst van Olga, vooral René van Leeuwen, die z’n ogen niet van haar kon afhouden.

De aflevering begon, en we keken naar filmpjes over kotsende mensen, mannen die een stalen balk op hun voet kregen, iemand die met z’n pik een nagel in een stuk hout ramde, en motorrijders die te pletter reden tegen auto’s. Omdat wij, Vlamingen, niet snel onder de indruk zijn van om het even wat, niet lachen met humor die in feite geen humor is, en ons snel vervelen, gaven Olga en ik aan de meeste filmpjes nul reeten, behalve aan het filmpje waarop een motorrijder te pletter reed tegen een Scania Vabis en duidelijk z’n rug brak. Daar gaven we uiteraard vijf reeten aan.

Iedereen was onder de indruk van Olga, smeekte haar om op een andere keer terug te komen, wat ze beloofde, en zij en ik zochten Vlaanderen weer op, tevreden over onze prettige dag in dat goeie ouwe Nederland.

De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.

 

Lees meer van Herman Brusselmans