Buitenland

Rusland: Tanks naar Oekraïne is ‘bevestiging vooraf geplande oorlog tegen Moskou’

25-01-2023 16:09

Leopard2A6
Leopard 2 tank. AP Photo/Mindaugas Kulbis.

25 januari (Reuters) – Duitsland zal Leopard 2 tanks naar Oekraïne sturen en hun wederuitvoer door partnerlanden goedkeuren, zei de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit woensdag. Rusland heeft de leveringen van zware wapens aan Oekraïne afgedaan als bewijs dat het Westen de oorlog laat escaleren.

Dit zijn de eerste internationale reacties:

Rusland:

De Russische ambassade in Duitsland zei dat de beslissing van Berlijn betekent dat het land afziet van zijn “historische verantwoordelijkheid tegenover Rusland”, die voortvloeit uit de misdaden van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. In een verklaring zei de ambassade dat het besluit het conflict naar een nieuw niveau zou doen escaleren.

Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat het Duitse besluit een bevestiging was van wat zij noemde een “vooraf geplande oorlog” tegen Moskou.

Het Kremlin zei dat de door de Verenigde Staten aan Oekraïne geleverde Abrams gevechtstanks zouden “verbranden” en deed de voorgestelde zendingen af als een dure dwaasheid.

Oekraïne:

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat hij Duitsland en kanselier Olaf Scholz “oprecht dankbaar” was voor de “belangrijke en tijdige” beslissing van Berlijn om Kiev gevechtstanks te leveren.

Zelenskiy maakte de opmerking in een verklaring op de Telegram messaging app na een telefonisch gesprek met de Duitse kanselier.

“Oprechte dank aan de kanselier en al onze vrienden in Duitsland”, schreef hij.

NAVO:

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwelkomde het besluit van Duitsland en zei in een interview met de Duitse krant WELT dat ze Oekraïne zouden helpen winnen van Rusland.

“Op een kritiek moment in de oorlog van Rusland kunnen deze tanks Oekraïne helpen zich te verdedigen, te winnen en zich als onafhankelijke natie te handhaven”, zei hij.

Groot-Britannië:

De Britse premier Rishi Sunak zei woensdag dat Duitsland de “juiste beslissing” heeft genomen.

“De juiste beslissing van de NAVO-bondgenoten en vrienden om main battle tanks naar Oekraïne te sturen. Samen met Challenger 2‘s zullen ze de defensieve vuurkracht van Oekraïne versterken,” zei Sunak op Twitter. “Samen versnellen we onze inspanningen om ervoor te zorgen dat Oekraïne deze oorlog wint en een duurzame vrede verzekert.”

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Frankrijk:

Het Franse voorzitterschap verwelkomde het besluit van Berlijn om tanks naar Oekraïne te sturen en andere staten toe te staan hetzelfde te doen.

“Frankrijk verwelkomt het Duitse besluit, dat de steun die wij hebben verleend met de levering van de AMX10 RC uitbreidt en versterkt,” zei de Elysee in een verklaring, verwijzend naar een lichter gevechtsvoertuig van Franse makelij dat Parijs ook naar Oekraïne wil sturen.

Polen:

De Poolse premier Mateusz Morawiecki bedankte woensdag de Duitse bondskanselier Olaf Scholz voor zijn besluit. “Dank u @Bundeskanzler Olaf Scholz,” schreef hij op Twitter. “Het besluit om Leopards naar Oekraïne te sturen is een grote stap om Rusland te stoppen.”

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Finland:

De Finse minister van Defensie Mikko Savola zei woensdag dat zijn land zal deelnemen aan de groep landen die tanks naar Oekraïne sturen, hoewel de bijdrage beperkt van omvang zou zijn.

“De internationale samenwerking om Leopards naar Oekraïne te sturen vordert nu en Finland zal daaraan deelnemen”, zei Savola tegen verslaggevers.

Nederland:

“Nederland is bereid gevechtstanks aan Oekraïne te leveren als dat nodig is”, zei de Nederlandse premier Mark Rutte. Nederland bezit zelf geen Leopard 2-tanks meer maar least achttien stuks van Duitsland.

“Als een bijdrage van Nederland helpt, zijn we daartoe bereid”, zei Rutte tegen de Nederlandse omroep RTL.

Spanje:

Spanje staat open voor het leveren van Leopard 2 tanks aan Oekraïne, zei minister van Defensie Margarita Robles.