KAAPSTAD, Zuid-Afrika (AP) – Duitsland heeft zich donderdag verontschuldigd voor het gebruik van een luipaard-emoji in een grap over de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov op Twitter, waardoor sommige Afrikanen zich beledigd voelden.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken stak de draak met de Russische topdiplomaat tijdens zijn rondreis door Afrika toen hij tweette dat hij daar niet op zoek was naar luipaarden, maar de reis gebruikte om te proberen de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne te rechtvaardigen.
Artikel gaat verder na afbeelding.
De tweet, en de luipaard-emoji die het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn officiële account gebruikte, speelde in op het besluit van Duitsland om enkele van zijn geavanceerde Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen om het leger te helpen de Russische troepen te bestrijden.
Maar een ambtenaar van de Afrikaanse Unie nam aanstoot aan het feit dat het continent volgens haar werd afgeschilderd als een continent dat alleen over wilde dieren gaat. Ebba Kalondo, de woordvoerster van AU-voorzitter Moussa Faki Mahamat, tweette terug naar het Duitse regeringsaccount met de vraag of Afrika, zijn mensen en zijn wilde dieren voor u “slechts een grap waren?”.
Artikel gaat verder na afbeelding.
“Buitenlands beleid is geen grap en mag niet worden gebruikt om goedkope geopolitieke punten te scoren door een heel continent te illustreren met koloniale stijlfiguren”, schreef Kalondo in een vervolgtweet.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken verontschuldigde zich en zei dat de tweet niet bedoeld was om te beledigen, maar eerder om “de leugens aan de kaak te stellen die Rusland gebruikt om zijn imperialistische aanvalsoorlog tegen Oekraïne te rechtvaardigen.”
Lavrov heeft deze week Zuid-Afrika, Eswatini, Angola en Eritrea bezocht, waar hij zijn beweringen heeft herhaald dat de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten Oekraïne gebruiken als instrument in een “hybride oorlog” tegen Rusland.
Veel Afrikaanse landen hebben nog steeds historische banden met Moskou. Zuid-Afrika was een van de landen die zich vorig jaar onthielden van stemming in de VN over de veroordeling van de Russische inval in Oekraïne. Eritrea stemde tegen de resolutie naast Rusland, Wit-Rusland, Noord-Korea en Syrië.