Regio

‘Koran verscheuren en vertrappen toegestaan, want VvMU en demonstratierecht’

27-01-2023 12:16

Edwin Wagensveld, Pegida, Koran
Pegida-voorman Edwin Wagensveld verscheurt een Koran in Den Haag. Still uit video AD.nl.

Door Bert Brussen, TPO – Het is toegestaan om op de openbare weg een Koran te verscheuren en te vertrappen, zonder dat de politie daar tegen optreedt. Er is immers vrijheid van meningsuiting en er is een demonstratierecht. Dit is kort samengevat de reactie van de Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) op vragen van DENK over het verscheuren van de Koran door Pegida-voorman Edwin Wagensveld afgelopen zondag in Den Haag.

DENK noemt de actie van Wagensveld ‘onnodig grievend, opruiend, haatzaaiend, beledigend en polariserend’. Maar volgens de burgemeester gaat het bij de afweging om een demonstratie te verbieden nooit om de inhoud van een demonstratie maar of er mogelijk ‘wanorde’ dreigt.

“De politie stond er bij en keek ernaar”, aldus DENK-raadslid Mohammed Ghay.

Van Zanen:

“Het recht op demonstratie kan uitsluitend worden beperkt bij dreigende wanordelijkheden, gevaar voor de gezondheid of bij ernstige verkeersproblemen. Er was geen grond om de demonstratie te beperken, of om anderszins in te grijpen. Het verscheuren van een boek is geen wanordelijkheid in de zin van de wet. Er geldt in Den Haag ook nog een ander voorschrift bij voorgenomen demonstraties. Dit houdt in dat geen voorwerpen mogen worden verbrand. Edwin Wagensveld blijkt hier van tevoren door de gemeente of de politie op te zijn gewezen. Hij vond het geen probleem zich aan deze regel te houden.”

Van Zanen benadrukt in zijn antwoord op de vragen van DENK dat het recht op demonstratie een groot goed is:

“Iedere demonstratie heb ik maar te faciliteren. Dat dit soms schuurt en pijn doet, hebben we al vaker vastgesteld, maar dat is de kern van het recht op demonstreren. Het is een groot goed. Als stad van vrede en recht én als demonstratiehoofdstad van Nederland moeten we hier samen pal voor staan, óók en misschien wel júíst wanneer dat moeilijk is.”