Buitenland

Noord-Korea: ‘VS-tanks naar Oekraïne sturen is criminele daad tegen menselijkheid’

29-01-2023 11:30

Kim Yo Jong, Noord-Korea
Deze foto, verstrekt op 14 augustus 2022, door de Noord-Koreaanse regering, Kim Yo Jong, zuster van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, houdt een toespraak tijdens de nationale bijeenkomst tegen het coronavirus, in Pyongyang, Noord-Korea, op woensdag 10 augustus. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SEOUL, 29 januari (Reuters) – Noord-Korea heeft zondag voor de tweede dag kritiek geuit op een besluit van de VS om M1 Abrams tanks naar Oekraïne te sturen, en noemde het een “criminele daad tegen de menselijkheid”, gericht op het bestendigen van een onstabiele internationale situatie.

De beschuldigingen van Washington dat Noord-Korea wapens heeft geleverd aan Rusland zijn een “ongegronde” poging om zijn eigen militaire steun aan Oekraïne te rechtvaardigen, zei Kwon Chung-keun, directeur van Amerikaanse zaken bij het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, in een verklaring die door het staatspersbureau KCNA werd overgebracht.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Kim Jong Un, Dochter, Noord-Korea

Deze ongedateerde foto, verstrekt op 27 november 2022 door de Noord-Koreaanse regering, toont de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en zijn dochter. De inhoud van dit beeld is zoals verstrekt en kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.)

 

“De poging van de Verenigde Staten om offensief gewapend materieel, zoals de hoofdtank, Oekraïne binnen te smokkelen, met voorbijgaan aan de legitieme zorgen en veroordeling van de internationale gemeenschap, is een criminele daad tegen de menselijkheid die erop gericht is de onstabiele internationale situatie te bestendigen,” aldus de verklaring.

De ongegronde beweringen over wapendeals tussen Noord-Korea en Rusland zijn een “onaanvaardbare en ernstige provocatie waarop moet worden gereageerd”, voegde Kwon eraan toe.

ICBM’s

Op zaterdag veroordeelde de machtige zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, Kim Yo Jong, de toezeggingen van de VS om gevechtstanks te leveren aan Oekraïne, waarbij ze stelde dat Washington “de rode lijn verder overschrijdt” om hegemonie te winnen door middel van een oorlog bij volmacht, meldde KCNA.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

 

Het nucleair bewapende Noord-Korea lanceerde vorig jaar een ongekend aantal raketten, waaronder intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s) die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken. Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen hebben ook gewaarschuwd dat het Noorden zich zou kunnen voorbereiden op zijn eerste test van een nucleair apparaat sinds 2017.

Het Witte Huis zei in december dat Noord-Korea een eerste wapenlevering van infanterieraketten en raketten aan een particulier Russisch militair bedrijf, de Wagner Group, heeft voltooid om de Russische strijdkrachten in Oekraïne te versterken.