Politiek Buitenland

Republikeinse topman: ‘Kans op conflict met China over Taiwan zeer groot’

29-01-2023 16:28

Aircraft Carrier
Shutterstock.

WASHINGTON, 29 januari (Reuters) – Een Republikeinse topman in het Amerikaanse Congres zei zondag dat de kans op een conflict met China over Taiwan “zeer groot is”, nadat een Amerikaanse generaal consternatie had veroorzaakt met een memo waarin hij waarschuwde dat de Verenigde Staten in de komende twee jaar tegen China zouden vechten.

In een memo van 1 februari, maar vrijdag vrijgegeven, schreef generaal Mike Minihan, die aan het hoofd staat van het Air Mobility Command, aan de leiding van zijn ongeveer 110.000 leden: “Mijn gevoel zegt me dat we in 2025 zullen vechten”.

“Ik hoop dat hij het mis heeft. Maar ik denk dat hij gelijk heeft,” zei Mike McCaul, de nieuwe voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zondag tegen Fox News.

2024 verkiezingen in VS en Taiwan

De standpunten van de generaal vertegenwoordigen niet het Pentagon, maar tonen de bezorgdheid op de hoogste niveaus van het Amerikaanse leger over een mogelijke poging van China om controle uit te oefenen over Taiwan, dat China als grondgebied opeist.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Aircraft Carrier

f11photo/Shutterstock.com.

 

Zowel de Verenigde Staten als Taiwan houden in 2024 presidentsverkiezingen, waardoor China mogelijk de gelegenheid krijgt om militair op te treden, schreef Minihan.

McCaul zei dat als China er niet in slaagt Taiwan bloedeloos onder controle te krijgen, “ze naar mijn oordeel zullen kijken naar een militaire invasie. We moeten daarop voorbereid zijn”.

Zwakte van president Biden

Hij beschuldigde de Democratische regering van president Joe Biden van het projecteren van zwakte, na de mislukte terugtrekking uit Afghanistan, die een oorlog met China waarschijnlijker zou kunnen maken.

“De kans is zeer groot dat we een conflict krijgen met China en Taiwan en de Indische Oceaan,” zei McCaul.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Aircraft Carrier

Shutterstock.

 

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei eerder deze maand dat hij ernstig betwijfelde of de opgevoerde Chinese militaire activiteiten bij de Straat van Taiwan een teken waren van een op handen zijnde invasie van het eiland door Peking.

Op zaterdag zei een functionaris van het Pentagon dat de opmerkingen van de generaal “niet representatief waren voor het standpunt van het departement over China”.