Politiek

GroenLinks en PvdA willen privatiseringen terugdraaien: zorg, OV, energie, kinderopvang

30-01-2023 13:39

GroenLinks PvdA fusie
Jesse Klaver en Attje Kuiken / foto: Chris Aalberts.

Door Bert Brussen, TPO – Volgens een gezamenlijk rapport van de wetenschappelijke bureaus van PvdA en GroenLinks moeten belangrijke sectoren, waaronder zorg, kinderopvang, energie en openbaar vervoer, weer onder publieke controle komen of in ieder geval meer onder de verantwoordelijkheid van de overheid vallen.

Het rapport is een start van de inhoudelijke dialoog binnen en buiten beide partijen. De PvdA richt zich voornamelijk op sociale rechtvaardigheid en GroenLinks op de strijd tegen klimaatverandering.

Het rapport pleit voor minder focus op economische groei en meer op breder welzijn, wat vereist dat de overheid de macht van grote bedrijven beperkt.

Staatsdeelname

De uitgewerkte manier om de regie over geprivatiseerde nutsvoorzieningen terug te nemen, is nog niet beschreven, maar staatsdeelname of andere vormen van publiek eigendom worden genoemd.

Het rapport bevat ook standpunten die beide partijen al gezamenlijk uitdragen, zoals hogere belasting voor bedrijven en vermogenden, rechtvaardiger klimaatbeleid en meer bestaanszekerheid via hoger lonen en uitkeringen.

De leden van PvdA en GroenLinks kunnen op 30 januari op de partijcongressen hun mening geven.