Politiek

Juridische strijd tegen eigen mensen kost D66 tonnen

01-02-2023 13:32

Sigrid Kaag, D66
Dutchmen Photography / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

D66 worstelt met pijnlijke interne partijproblemen en dit kost de partij veel geld. Slechts drie juridische zaken kosten de partij ongeveer 350.000 euro. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en is bevestigd door D66.

Een van de conflicten was de beschuldiging van seksueel wangedrag tegen partijprominent Frans van Drimmelen door een medewerkster van de partij, zoals onthuld door de Volkskrant.

Later werd EuroparlementariĆ«r Samira Rafaela beschuldigd van pesten, machtsmisbruik en intimidatie door medewerkers, waardoor er een ‘onveilige werkomgeving’ was ontstaan.

Het derde conflict kan niet bekend worden gemaakt. Volgens een woordvoerder van de partij omdat het de vertrouwelijkheid van het proces raakt.

3,5 ton

In 2021 is 57.500 euro aan juridische kosten gemaakt en nog eens 300.000 euro is opzij gezet om de resterende kosten voor de drie conflicten te dekken.

Het grootste deel van het opzij gezette bedrag ging naar de zaak van Van Drimmelen, waarbij het slachtoffer een financiƫle compensatie ontving.