Buitenland

Noorwegen verbiedt geplande anti-islamdemonstratie, vlak na kritiek uit Turkije

02-02-2023 16:27

Koran
Koran

ANKARA/OSLO, 2 februari (Reuters) – De Noorse politie heeft donderdag om veiligheidsredenen een protest tegen de islam verboden. De Noorse politie heeft donderdag om veiligheidsredenen een verbod uitgevaardigd op een geplande anti-islambetoging, waarbij deze week een exemplaar van de Koran zou worden verbrand, enkele uren nadat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken de ambassadeur van Noorwegen had ontboden om een klacht in te dienen.

Een groep demonstranten wilde vrijdag voor de Turkse ambassade in Oslo een exemplaar van de Koran verbranden, zei de politie, in navolging van soortgelijke demonstraties vorige maand in Zweden en Denemarken.

“Het verbranden van de Koran blijft een legale manier om politieke standpunten in Noorwegen te uiten. Maar dit evenement kan om veiligheidsredenen niet doorgaan”, aldus de politie van Oslo in een verklaring, waarin zij zich beroept op informatie die zij heeft ontvangen.

Veroordeling door Turkije

Eerder op donderdag veroordeelde Ankara de plannen van de anti-islamgroep scherp. Volgens een bron van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken was het een “provocatieve daad” en had het ministerie gevraagd de demonstratie af te gelasten.

Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Turkije de geplande demonstratie in een vergadering ter sprake had gebracht.

“Onze ambassadeur verwees naar het grondwettelijk recht op vrijheid van meningsuiting in Noorwegen en voegde eraan toe dat de Noorse regering de geplande demonstratie niet steunt en er ook niet bij betrokken is”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

De politie kan een demonstratie alleen verbieden als er gevaar is voor het publiek.

Extreem-rechtse hoek

Een protest met het verbranden van een exemplaar van de Koran vorige maand bij de Turkse ambassade in Stockholm door een anti-immigranten Deens-Zweedse politicus uit de extreem-rechtse hoek werd door Ankara scherp veroordeeld.

Zweden en Finland verzochten vorig jaar om toetreding tot de NAVO nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, maar stuitten op onverwachte bezwaren van Turkije.

Zweden zei donderdag dat het wetten zou aanscherpen over het lidmaatschap van terroristische organisaties.