Politiek Buitenland

Raad van Europa wil dat Italië nieuw anti-immigratiedecreet schrapt of aanpast

02-02-2023 13:23

Migranten Frankrijk
AP Photo/Francisco Seco.

MILAAN, 2 februari (Reuters)Italië moet zijn nieuwe anti-immigratiedecreet dat reddingsschepen van ngo’s aan banden legt, schrappen of herschrijven om ervoor te zorgen dat het “volledig voldoet” aan de verplichtingen op het gebied van mensenrechten en internationaal recht, aldus de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa.

Het decreet, dat is ingevoerd door de regering van premier Giorgia Meloni, verplicht liefdadigheidsschepen een haven aan te vragen en daar “onverwijld” naartoe te varen na een redding, in plaats van op zee te blijven zoeken naar andere migrantenboten in nood.

De Raad van Europa, een pan-Europese mensenrechtenwaakhond, heeft zijn bezorgdheid geuit in een brief aan de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi. De brief werd vorige week verstuurd en donderdag online gepubliceerd.

Lijden verlengt

Volgens commissaris Dunja Mijatovic dreigen de beperkingen van het Italiaanse decreet op reddingen liefdadigheidsschepen te dwingen “om andere noodoproepen in het gebied te negeren als ze al geredde personen aan boord hebben, zelfs als ze nog capaciteit hebben om nog een redding uit te voeren”.

De commissaris merkte ook op dat de praktijk om steeds verder afgelegen havens toe te wijzen aan NGO-vaartuigen “het lijden van mensen die op zee zijn gered verlengt en de verlening van adequate hulp om in hun basisbehoeften te voorzien onnodig vertraagt”.

Soortgelijke kritiek kwam vorige maand van de Italiaanse katholieke kerk.

Decreet kan nog worden gewijzigd

In een eveneens door de Raad van Europa gepubliceerd antwoord ontkende Italië dat zijn regels meervoudige reddingen verbieden of NGO’s dwingen noodoproepen te negeren, maar dat het de bedoeling is een einde te maken aan het “systematisch” oppikken van zeemigranten “zonder enige vorm van coördinatie”.

Het decreet is begin januari in werking getreden, maar moet nog door het parlement worden bekrachtigd. Daarbij kan het worden gewijzigd.

10% reddingen afkomstig van NGO’s

Italië wordt geconfronteerd met een sterke toename van het aantal zee-aankomsten uit Noord-Afrika, maar reddingen door ngo’s vertegenwoordigen slechts iets meer dan 10% van het totaal; de meeste migranten worden opgepikt door de staat of door particuliere schepen, of komen zelf aan.

Ongeveer 105.140 zeemigranten bereikten Italië in 2022, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tegenover 67.477 in 2021 en 34.154 in 2020.

De Verenigde Naties schat dat in 2022 bijna 1.400 migranten zijn omgekomen bij een poging om het centrale deel van de Middellandse Zee over te steken.