Buitenland

Duitsland heeft enorme hoeveelheid bewijzen oorlogsmisdaden in Oekraïne

04-02-2023 13:12

AP Photo/Evgeniy Maloletka.

BERLIJN, 4 februari (Reuters) – Duitsland heeft bewijzen verzameld van oorlogsmisdaden in Oekraïne, zei de procureur-generaal van het land in een zaterdag gepubliceerd kranteninterview.

“Momenteel richten we ons bijvoorbeeld op de massamoorden in Bucha of de aanvallen op de Oekraïense civiele infrastructuur”, zei Peter Frank tegen de krant Welt am Sonntag.

Tot dusver hebben de aanklagers bewijsstukken van “drie cijfers”, voegde hij eraan toe, zonder uit te weiden.

Wreedheden Bucha

Oekraïne en zijn westerse bondgenoten hebben de Russische troepen beschuldigd van wreedheden in Bucha een satellietstad van Kiev, kort na hun invasie in februari vorig jaar. Moskou heeft deze beschuldiging ontkend. Rusland heeft ook belangrijke infrastructuur in Oekraïne onder vuur genomen, maar ontkent dat het opzettelijk burgers viseert.

Duitsland is in maart 2022 begonnen met het verzamelen van bewijsmateriaal om mogelijke oorlogsmisdaden te vervolgen, onder meer door Oekraïense vluchtelingen te ondervragen en openbaar beschikbare informatie te evalueren.

“We bereiden ons voor op een mogelijke latere rechtszaak – bij ons in Duitsland, bij onze buitenlandse partners, bij een internationale rechtbank,” voegde hij eraan toe.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Izium torture

AP Photo/Evgeniy Maloletka.

 

Op de vraag wie moet worden berecht, zei Frank dat Russische staatsleiders en degenen die beslissingen op het hoogste militaire niveau uitvoeren, ter verantwoording moeten worden geroepen.

Speciaal tribunaal

Oekraïne dringt aan op de oprichting van een speciaal tribunaal om Russische militaire en politieke leiders te vervolgen die het verantwoordelijk houdt voor het begin van de oorlog.

Het Internationaal Strafhof heeft zijn eigen onderzoek ingesteld naar vermeende misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden dagen na de invasie van Moskou op 24 februari, maar het is niet bevoegd om agressie in Oekraïne te vervolgen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Evgeniy Maloletka.

Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie en op bezoek in Kiev, zei donderdag dat in Den Haag een internationaal centrum voor de vervolging van het misdrijf agressie in Oekraïne zou worden opgericht.

Moskou heeft beschuldigingen van oorlogsmisdaden door Kiev en westerse landen afgewezen. Het Kremlin heeft gezegd dat het een “speciale militaire operatie” is begonnen om zijn eigen veiligheid te beschermen.