Buitenland

Canada zet militair patrouillevliegtuig in boven Haïti, ondersteuning bestrijding bendes

05-02-2023 17:42

CP-140 Aurora, Canada
CP-140 Aurora. Wirestock Creators/Shutterstock.

5 februari (Reuters) – De Canadese regering zei zondag een militair vliegtuig te hebben ingezet boven Haïti voor wat zij noemde een “nijpende veiligheidssituatie” en ter ondersteuning van pogingen om de activiteiten van Haïtiaanse bendes te verstoren.

Canada zei in een verklaring dat het de Haïtiaanse nationale politie steunt en een CP-140 Aurora lange-afstandspatrouillevliegtuig van de Royal Canadian Air Force (RCAF) heeft ingezet in antwoord op het verzoek van Haïti om steun nu het geweld in het land blijft escaleren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 Royal Canadian Air Force CP-140 Aurora. Wirestock Creators / Shutterstock.com.

 

De Haïtiaanse bendes hebben hun grondgebied uitgebreid sinds de moord op de toenmalige president Jovenel Moise in 2021. Door het daaruit voortvloeiende geweld is een groot deel van het land niet meer toegankelijk voor de regering en vinden er routinegevechten met de politie plaats. Haïti zal naar verwachting op de agenda staan wanneer de Amerikaanse president Joe Biden volgende maand Canada bezoekt.

De Canadese patrouillevliegtuigen zullen inlichtingen, toezicht en verkenning leveren om de inspanningen om vrede te stichten en te handhaven te ondersteunen en zullen “een aantal dagen” in de regio blijven, aldus de Canadese regering.

‘Snelle VN-actiemacht’

In oktober stelden de Verenigde Naties voor een “snelle actiemacht” naar Haïti te sturen om het escalerende geweld van de gewapende bendes te bestrijden, die door hun gevechten honderden doden en duizenden ontheemden hebben veroorzaakt.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Port au Prince, Haiti

Port-au-Prince, Haïti. AP Photo/Odelyn Joseph.

 

Maar velen hebben zich sceptisch uitgelaten, verwijzend naar misbruiken van eerdere missies en vraagtekens bij een troepenmacht die de regering van premier Ariel Henry steunt, die sinds begin januari geen democratisch verkozen vertegenwoordigers meer heeft.

De meeste landen staan huiverig tegenover het sturen van troepen, hoewel het nabijgelegen Jamaica heeft gezegd dat het bereid is deel te nemen en El Salvador “technische bijstand” heeft aangeboden.

70% voorstander internationale troepen

Volgens een in januari gehouden enquête zijn ongeveer zeven op de tien Haïtianen voorstander van de oprichting van een internationale troepenmacht om de nationale politie te helpen in de strijd tegen het geweld van gewapende bendes.