Buitenland

Colombiaanse leger bevestigt: ‘Op ballon lijkend object vloog over ons grondgebied’

05-02-2023 17:50

China Balloon
Still: Youtube.

5 februari (Reuters) – Een dag voordat een Amerikaans militair vliegtuig zaterdag een vermoedelijke Chinese spionageballon voor de Atlantische kust van het land neerschoot, bevestigde het Colombiaanse leger een waarneming van een op een ballon gelijkend object in de lucht dat over zijn grondgebied vloog.

De Colombiaanse luchtmacht gaf zaterdag een verklaring uit met beperkte details over een mogelijke ballon die haar luchtverdedigingssysteem vrijdagochtend had gelokaliseerd.

Amerikaanse militaire functionarissen zeiden vrijdag dat een andere Chinese ballon ergens boven Latijns-Amerika was waargenomen, maar specificeerden niet waar die zich bevond.

55.000 voet

Volgens de verklaring van de Colombiaanse luchtmacht werd boven haar grondgebied op een hoogte van 55.000 voet een “object” gedetecteerd dat het luchtruim van het Zuid-Amerikaanse land in het noorden was binnengedrongen met een gemiddelde snelheid van 25 knopen, of ongeveer 29 mijl per uur.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Ballon

 

De verklaring voegde eraan toe dat het object “kenmerken vertoonde die lijken op die van een ballon” en dat de luchtmacht het in de gaten hield tot het het luchtruim van het land verliet.

“Er werd vastgesteld dat het geen bedreiging vormde voor de nationale veiligheid,” voegde de verklaring eraan toe.

Venezuela en Costa Rica

Op zondag was er nog geen officiële bevestiging van ongeïdentificeerde ballonnen boven andere Latijns-Amerikaanse landen.

In de afgelopen dagen zijn er echter ballonnen waargenomen in Venezuela en Costa Rica door verschillende gebruikers van sociale media.

De saga van de neergestorte Chinese spionageballon voor de Amerikaanse kust heeft dagenlang de publieke aandacht getrokken en werd algemeen beschouwd als een verslechtering van de Amerikaans-Chinese betrekkingen.