Regio

Demonstratie tegen ‘moslimhaat’ Den Haag, ‘vrijheid van mening = niet vrijheid van belediging’

05-02-2023 17:27

Edwin Wagensveld, Pegida, Koran
Pegida-voorman Edwin Wagensveld verscheurt een Koran in Den Haag. Still uit video AD.nl.

Honderden mensen hebben zondagmiddag meegelopen in een stille protestmars tegen ‘moslimhaat’ in Den Haag. De directe aanleiding is het verscheuren en vertrappen van pagina’s uit de Koran door de leider van de anti-Islamorganisatie Pegida twee weken geleden.

Omroep West hierover:

“Honderden mannen gaan voorop in de demonstratie, de honderden vrouwen die zijn gekomen lopen achteraan in de optocht.”

De voorzitter van de Federatie Islamitische Organisatie (FIO), Derwisj Maddoe, beschouwt deze actie als ‘haatzaaien’ en ‘onacceptabel’ en wil met de burgemeester van Den Haag praten om ervoor te zorgen dat dergelijke beschadiging van de Koran niet meer zal worden toegestaan. “Het is een belediging naar een bepaalde groep en dat kan je niet toestaan in de stad van vrede en recht”, aldus Maddoe.

De Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) liet eerder in antwoorden op raadsvragen van DENK al weten dat hij het verscheuren van de Koran niet kan verbieden en dat het onder de vrijheid van meningsuiting valt.

‘Toenemende moslimhaat’

De demonstratie is georganiseerd door de FIO en het SIORH en is bedoeld om aandacht te vragen voor ‘de toenemende moslimhaat’.

Tijdens de mars werd gewezen op ‘het recht op vrijheid van mening, maar niet op het recht om belediging’.

FIO en SIORH zeiden eerder “niet te accepteren dat wat ons dierbaar en heilig is op een provocerende haatzaaiende wijze wordt aangevallen of bespot en verlangen dat de staande wet- en regelgeving hierop gehandhaafd en – waar nodig – wordt aangepast.”

De enige politieke partij die aanwezig was bij de protestmars, was DENK.