Buitenland

Oekraïne vervangt minister van Defensie

05-02-2023 22:54

Oleksii Reznikov
Oleksii Reznikov. AP Photo/Daniel Cole.

5 februari (Reuters)Oekraïne gaat minister van Defensie Oleksii Reznikov vervangen door het hoofd van zijn militaire spionagedienst, zei een nauwe bondgenoot van president Volodymyr Zelensky zondag, in een herschikking in de voorhoede van Oekraïnes oorlogscampagne.

Reznikov wordt overgeplaatst naar een andere ministeriële functie en vervangen door Kyrylo Budanov, hoofd van de militaire inlichtingendienst GUR, zei David Arakhamia, een hooggeplaatst wetgever en leider van het parlementaire blok ‘Dienaar van het Volk’.

“Oorlog dicteert veranderingen in het personeelsbeleid,” zei Arakhamia op de berichtenapp Telegram.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Oleksii Reznikov. AP Photo/Daniel Cole.

Hij zei dat de Oekraïense “machtsagentschappen” – zoals het ministerie van Defensie – niet moeten worden geleid door politici, maar door professionele defensie- of veiligheidsambtenaren.

Arakhamia zei niet wanneer de stap geformaliseerd zou worden. Reznikov gaf niet onmiddellijk commentaar.

Op een eerder gehouden nieuwsconferentie over berichten in de media over zijn mogelijke vertrek uit het ministerie, zei de minister van Defensie tegen verslaggevers dat de beslissing aan Zelensky is.

Miljarden dollars aan militaire hulp

Reznikov, 56, werd in november 2021 minister van Defensie, slechts een paar maanden voordat Rusland op 24 februari 2022 zijn grootschalige invasie in Oekraïne begon.

Tijdens de oorlog onderhield hij relaties met westerse defensiefunctionarissen en hielp hij toezicht te houden op de ontvangst van miljarden dollars aan militaire hulp – waaronder raketwerpers en tanks – om Kiev te helpen de Russische invasie af te slaan.

Als minister van Defensie in oorlogstijd noemde Reznikov de “de facto” integratie van Oekraïne in het militaire bondgenootschap van de NAVO een topprioriteit, ook al was toetreding tot het blok de jure niet onmiddellijk mogelijk.

Tijdens zijn ambtstermijn als minister van Defensie heeft hij zich krachtig uitgesproken over de corruptie in oorlogstijd, die volgens hem neerkwam op “plunderen”.

Corruptieschandaal

Maar de afgelopen weken raakte zijn eigen ministerie van Defensie verwikkeld in een corruptieschandaal over een voedselcontract van het leger, waarbij enorm hoge prijzen zouden worden betaald.

Een van zijn onderministers is ontslagen en als verdachte in het schandaal genoemd, en een andere is inmiddels afzonderlijk afgetreden.