Buitenland

Rusland: Oekraïne heeft chemische wapens gebruikt

06-02-2023 18:00

Mortar, Bakhmut, Ukraine
Oekraïense militairen vuren een 120 mm mortier af op Russische stellingen aan de frontlijn bij Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne, woensdag 11 januari 2023. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

6 februari (Reuters) – Het Russische staatsonderzoekscomité zei maandag dat het een onderzoek instelt naar het vermeende gebruik van chemische wapens door Oekraïense troepen in de buurt van de steden Soledar en Bakhmut.

Het Oekraïense ministerie van Defensie reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar op de beschuldiging, die niet vergezeld ging van enig openbaar gemaakt bewijsmateriaal.

De onderzoekscommissie zei dat de Volksrepubliek Donetsk – een van Ruslands proxies in de gebieden die het in beslag heeft genomen en bezet in Oost-Oekraïne – het gebruik van chemische wapens door Oekraïense drones in de buurt van de twee locaties had gemeld.

“Als gevolg hiervan ondervinden militairen van de Russische strijdkrachten een verslechtering van hun gezondheid en karakteristieke symptomen van vergiftiging”, aldus het rapport, zonder details te verstrekken of de vermeende stof te noemen.

Vuile bom

Sinds het begin van zijn invasie bijna een jaar geleden heeft Rusland herhaaldelijk gewaarschuwd dat Oekraïne zich zou kunnen voorbereiden op het gebruik van niet-conventionele wapens, waaronder biologische wapens of een radioactieve vuile bom. Een dergelijke aanval is niet uitgevoerd.

Oekraïne en zijn westerse bondgenoten verwierpen deze beschuldigingen, maar zagen ze als een mogelijke voorbode van een “valse vlag”-aanval, wat betekent dat Rusland misschien zelf zijn toevlucht neemt tot dergelijke tactieken, maar Oekraïne de schuld in de schoenen wil schuiven. Rusland heeft die bewering van de hand gewezen.