Buitenland

Church of England denkt na over genderneutrale God

08-02-2023 13:48

gender neutraal toilet
Shutterstock.

LONDEN, 8 februari (Reuters) – De Church of England zal zich buigen over het gebruik van geslachtsneutrale termen om naar God te verwijzen in gebeden, maar het eeuwenoude instituut zei woensdag dat er geen plannen waren om de huidige diensten af te schaffen.

De kwestie weerspiegelt het groeiende wereldwijde bewustzijn over het veronderstelde gebruik van voornaamwoorden die beledigend of ontdaan zijn voor mensen die zich niet identificeren met het geslacht waarmee ze zijn geboren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Kerk

Kathedraal van Sint Peter, Sint Paul en Sint Andrew, Peterborough. Clare Louise Jackson/Shutterstock.

 

“Christenen erkennen al sinds de oudheid dat God noch mannelijk noch vrouwelijk is”, aldus een woordvoerder van de kerk. “Toch is de verscheidenheid aan manieren om God aan te spreken en te beschrijven in de Bijbel niet altijd weerspiegeld in onze eredienst.”

Maar hij voegde eraan toe dat er “absoluut geen plannen waren om toegestane diensten af te schaffen of ingrijpend te herzien” en dat er geen veranderingen konden worden aangebracht zonder “uitgebreide wetgeving”.

Meer inclusieve taal

De opmerkingen volgen op een discussie in de Generale Synode, het bestuursorgaan van de Kerk, waar een priester vroeg naar de ontwikkeling van meer inclusieve taal in toegestane vormen van eredienst en zocht naar mogelijkheden voor hen die op een “niet-genderlijke manier” over God willen spreken.

De woordvoerder zei dat er meer belangstelling was voor het verkennen van nieuwe taal sinds de invoering van de dienstvormen in hedendaagse taal meer dan 20 jaar geleden.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Kerk

Stainburn, North Yorkshire. Phil Silverman / Shutterstock.com.

 

Bisschop Michael Ipgrave, vice-voorzitter van de liturgische commissie van de kerk, zei dat de kerk “het gebruik van gendertaal in relatie tot God al enkele jaren onderzoekt”.

Snel veranderende opvattingen

Het beraad is de laatste poging van de Kerk, een van ‘s werelds oudste christelijke instellingen, om gelijke tred te houden met de snel veranderende opvattingen over gender en seksualiteit in de afgelopen decennia.

De religieuze instantie heeft vorige maand voorstellen gedaan waaruit blijkt dat zij weigert paren van hetzelfde geslacht in haar kerken te laten trouwen, maar dat priesters hen wel in de kerk mogen zegenen. Ook verontschuldigde zij zich tegenover LGBTQI+ mensen voor de afwijzing en vijandigheid waarmee zij werden geconfronteerd.

De commissie voor geloof en orde van de kerk – die adviseert over theologie – zal samenwerken met de liturgische commissie om te kijken naar kwesties rond gendertermen, zei de woordvoerder.