Buitenland

Ernstige jihadistische bedreigingen tegen Zweden, ‘meer dan voorheen in vizier jihadisten’

08-02-2023 12:29

Zweden, Vlag, Brand, Koran
Mensen steken een Zweedse vlag in brand tijdens een klein protest buiten het Zweedse consulaat in Istanbul, Turkije, zaterdag 21 januari 2023. Turkije heeft zaterdag een gepland bezoek van de Zweedse minister van Defensie geannuleerd als reactie op anti-Turkse protesten die de spanning tussen de twee landen hebben opgevoerd nu Zweden Turkije toestemming wil geven om toe te treden tot de NAVO. (AP Photo/Emrah Gurel)

STOCKHOLM, 8 februari (Reuters)Zweden staat wereldwijd in de belangstelling van gewelddadige islamitische extremisten na een aantal incidenten, waaronder de recente openbare verbranding van het heilige boek van de islam, de Koran, aldus de veiligheidsdiensten op woensdag.

“De recente ontwikkelingen met bedreigingen gericht tegen Zweden en Zweedse belangen zijn ernstig en tasten de veiligheid van Zweden aan”, aldus de Zweedse veiligheidsdienst SAPO in een verklaring.

“De ontwikkelingen betekenen dat Zweden meer dan voorheen in het vizier komt van gewelddadige islamitische extremisten wereldwijd.”

NAVO-lidmaatschap

Zweden en buurland Finland hebben vorig jaar een aanvraag ingediend om lid te worden van de NAVO, na de inval van Rusland in Oekraïne.

Het toetredingsproces is opgehouden door Turkije, dat zegt dat de twee Noordse landen, in de eerste plaats Zweden, niet genoeg doen om het terrorisme te bestrijden.

 

Artikel gaat verder na video.

 

De verbranding van de Koran door een extreem-rechtse politicus buiten de Turkse ambassade vorige maand heeft de spanningen opgevoerd.

Duizenden Afghanen gingen de straat op om te protesteren tegen de acties van Rasmus Palundan, die ook in andere delen van de moslimwereld tot woede leidden.

Erdogan-pop

Turkije heeft ook een stunt waarbij een beeltenis van president Tayyip Erdogan in Stockholm door demonstranten werd opgehangen, scherp veroordeeld. Zweden heeft zijn burgers in Turkije gewaarschuwd menigten en demonstraties te vermijden.

SAPO zei dat het zijn formele beoordeling van het dreigingsniveau tegen het land, dat op 3 staat op een schaal tot 5, gelijk aan “verhoogd”, niet had verhoogd.

 

Artikel gaat verder na video.

 

“Het dreigingsniveau is gebaseerd op een langetermijnbeoordeling, wat betekent dat als de ontwikkelingen enige tijd aanhouden, het dreigingsniveau kan worden verhoogd”, aldus SAPO.