Buitenland

Pink Floyd-oprichter Roger Waters wil ‘onmiddelijk staakt-het-vuren’ in Oekraïne

08-02-2023 18:58

Pink Floyd
Pink Floyd. Still: Youtube.

VERENIGDE NATIES, 8 februari (Reuters) – Pink Floyd-medeoprichter Roger Waters heeft woensdag op uitnodiging van Rusland de VN-Veiligheidsraad toegesproken. Hij veroordeelde de invasie van Moskou in zijn buurland als illegaal – al voegde hij eraan toe dat die volgens hem was uitgelokt – en riep op tot een staakt-het-vuren.

“Hij heeft het geluk dat hij in New York, in een vrij land, zijn mening kan geven en kan zeggen wat hij wil, ook over de Russische agressie en hoe verkeerd die is. Als hij in Rusland was geweest, met wat hij heeft gezegd, had hij nu misschien al in hechtenis gezeten”, zei de Albanese VN-ambassadeur Ferit Hoxha tegen de 15 leden tellende Veiligheidsraad.

Kort na de inval van Moskou in Oekraïne op 24 februari voerde Rusland strenge nieuwe wetten in tegen het verspreiden van “verkeerde informatie” over de oorlog of het in diskrediet brengen van het Russische leger. Dmitry Polyanskiy, plaatsvervangend ambassadeur van de VN in Rusland, verwierp woensdag de opmerkingen van Hoxha en zei dat zijn land de vrijheid van meningsuiting respecteert.

Moskou noemt zijn acties in Oekraïne een “speciale militaire operatie”, bedoeld om het land te demilitariseren en te “denazificeren”. Oekraïne en zijn westerse bondgenoten zeggen dat de invasie een niet-uitgelokte daad van agressie was, gericht op het innemen van grondgebied.

Wapenleveranties

Rusland riep de Veiligheidsraad woensdag bijeen om de levering van wapens aan Oekraïne te bespreken en vroeg Waters te briefen. Waters pleitte tegen de westerse levering van wapens aan Kiev in een brief die hij in september op zijn website publiceerde.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Roger Waters

Roger Waters in 2017. James Jeffrey Taylor/Shutterstock.com.

 

De Amerikaanse plaatsvervangend ambassadeur bij de Verenigde Naties, Richard Mills, erkende Waters’ “indrukwekkende geloofsbrieven als artiest”, maar zei dat zijn kwalificaties om te spreken over wapenbeheersing of Europese veiligheidskwesties “minder evident” waren.

‘Niet onuitgelokt’

Waters veroordeelde de inval van Rusland in Oekraïne als illegaal, maar zei ook dat deze “niet onuitgelokt was” en hij veroordeelde “de provocateurs in de sterkst mogelijke bewoordingen”. Hij gaf geen details.

“De enige verstandige handelwijze vandaag is op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne,” zei Waters.

Sergiy Kyslytsya, ambassadeur bij de VN in Oekraïne, beriep zich op Pink Floyds hit Another Brick in the Wall en zei tegen de Veiligheidsraad: “Hoe triest voor zijn voormalige fans om hem de rol van slechts een baksteen in de muur te zien aanvaarden – de muur van Russische desinformatie en propaganda.”