ThePostOnline

Veiligheid Baltische staten steeds verder onder druk door Rusland

08-02-2023 13:37

Lets leger
Parade van het Letse leger. AJSTUDIO PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

VILNIUS, 8 februari (Reuters) – De buitenlandse inlichtingendienst van Estland zei te geloven dat Rusland nog steeds de kracht heeft om “geloofwaardige militaire druk” uit te oefenen op de Baltische regio, waar het veiligheidsrisico voor de middellange en lange termijn is toegenomen.

De NAVO en de leden van de Europese Unie Estland, Letland en Litouwen – de zogenaamde Baltische staten – hebben de defensie-uitgaven sterk opgevoerd als reactie op de Russische inname van de Krim op Oekraïne in 2014 en de invasie van Oekraïne vorig jaar.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Letland leger

Parade leger Letland. AJSTUDIO PHOTOGRAPHY/Shutterstock.com

 

“Een militaire aanval tegen Estland is onwaarschijnlijk in 2023” als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne, maar “op de middellange tot lange termijn hebben de oorlogszucht en de ambities op het gebied van buitenlands beleid van Rusland de veiligheidsrisico’s voor Estland aanzienlijk vergroot”, zei de Estse dienst woensdag in zijn jaarverslag.

“Rusland beschouwt de Baltische staten als het meest kwetsbare deel van de NAVO, waardoor ze in het geval van een conflict tussen de NAVO en Rusland een brandpunt van militaire druk zouden worden.”

Militaire aanwezigheid

De militaire aanwezigheid van Rusland bij de grenzen van de Baltische staten zou in vier jaar tijd opnieuw kunnen worden opgebouwd, aldus de inlichtingendienst.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Estland leger

Een Stryker van het Estse leger. StockPhotosLV/Shutterstock.

Het plan van Rusland om twee jaar eerder dan gepland grootschalige militaire oefeningen te houden aan zijn westelijke grenzen zou de veiligheidssituatie in de Baltische regio dit jaar verder onder druk kunnen zetten, aldus de dienst.

Het vervroegen van de grote oefening – naar ergens dit jaar – op een moment dat Rusland Oekraïne is binnengevallen, “kan worden gezien als een afschrikmiddel en bedreiging voor het Westen en als een aansporing tot patriottisme onder de Russische bevolking”, voegde de dienst eraan toe.

Tactische kernwapens

De Estse inlichtingendienst zei dat Rusland vastbesloten blijft om zijn invasie van Oekraïne voort te zetten tot 2023, in een poging om Kiev en zijn westerse medestanders tot onderwerping te dwingen, maar dat het “onwaarschijnlijk” is dat het tactische kernwapens zal gebruiken in het conflict.

Volgens de dienst is het zeker dat de regering van president Vladimir Poetin in de nabije toekomst aan de macht zal blijven en dat een eventuele vervanging waarschijnlijk niet democratisch zal zijn.