Buitenland

Zwarte designer stopt met Milan Fashion Week, in hongerstaking: ‘Niet inclusief genoeg’

08-02-2023 11:49

Stella Jean
Designer Stella Jean. AP Photo/Luca Bruno.

MILAAN (AP) – De enige zwarte ontwerpster die lid is van de Italiaanse modecommissie trekt zich terug uit de Milan Fashion Week van deze maand wegens een gebrek aan inzet voor diversiteit en inclusie, en kondigde woensdag een hongerstaking aan uit bezorgdheid dat andere met haar geassocieerde ontwerpers uit de minderheid een terugslag zullen krijgen.

Stella Jean vertelde The Associated Press dat de Italiaanse Nationale Mode Kamer de steun aan het collectief We Are Made in Italy van jonge gekleurde ontwerpers die in Italië werken, aanzienlijk had teruggeschroefd nadat zij een gepassioneerde toespraak had gehouden over de persoonlijke prijs die zij had betaald voor het benadrukken van raciale onrechtvaardigheid in Italië tijdens een modeshow afgelopen september.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Ontwerpster Stella Jean aanvaardt applaus aan het einde van haar dames lente/zomer 2018/19 modecollectie, gepresenteerd in Milaan, Italië, op 24 september 2017. (AP Photo/Luca Bruno.)

 

Samen met Stella Jean trekt het WAMI-collectief zich terug uit de modeweek, die zij zouden openen met een digitale presentatie.

‘Week vol diversiteit’

Carlo Capasa, voorzitter van de Italiaanse modekamer, zei tegen de AP dat hij het besluit van Stella Jean betreurt en voegde eraan toe dat de definitieve kalender voor de modeweek die woensdag wordt gepresenteerd “vol diversiteit” is.

“In de kalender die we vandaag presenteren, ziet u alles wat we doen voor gekleurde mensen die in Italië werken”, zei Capasa tegen het AP. Een nieuwsconferentie was gepland voor later woensdag.

Jean stuurde Capasa een brief om hem op de hoogte te stellen van haar hongerstaking, die volgens haar alleen zou worden ingetrokken met zijn schriftelijke verzekering dat de ontwerpers en ondersteuners van WAMI geen professioneel nadeel zouden ondervinden “als gevolg van onze geschiedenis van misverstanden”.

“Deze weliswaar extreme maatregel van mij komt voort uit het feit dat ik verschillende stemmen uit het collectief heb gehoord die zich zorgen maakten over ‘zachte’ of ‘harde’ repercussies, waaronder moeilijkheden bij het verkrijgen van financiering en diensten van sponsors en partners, gezien de macht die u als voorzitter van de kamer in de sector uitoefent,” schreef ze in een brief die door de AP werd ingezien.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Ontwerper Joy Meribe krijgt applaus aan het einde van haar Spring Summer 2022 collectie, onthuld tijdens de Milan Fashion Week, in Milaan, Italië, op 22 september 2021. (AP Photo/Luca Bruno.)

 

Capasa zei dat hij de brief nog niet had gelezen en niet op de hoogte was van de hongerstaking en de terugtrekking van WAMI. Zowel Stella Jean als WAMI verschenen vorige maand op een ontwerp van de Milan Fashion Week kalender met voornamelijk previews van dameskleding voor de komende winter.

Black Lives Matters

WAMI werd naar aanleiding van de Black Lives Matters-beweging in 2020 opgericht door Jean, de Afro-Amerikaanse ontwerper Edward Buchanan en het hoofd van de Afro Fashion Week Milano, Michelle Ngonmo, om de aandacht te vestigen op het gebrek aan vertegenwoordiging van minderheden in de Italiaanse modewereld. Het volgde op enkele raciale blunders van grote modehuizen die wereldwijd de krantenkoppen haalden.

Ngonmo vertelde de AP dat de financiële steun van de Kamer voor het project in de drie jaar dat het nu loopt, was afgenomen en dat Afro Fashion Week Milano niet in staat was de 20.000 euro (21.000 dollar) op te brengen die het zou hebben gekost om de vijf jonge ontwerpers te ondersteunen bij het maken van solide looks om te presenteren, plus een video.

Financiering

De Italiaanse modekamer heeft de collecties van de twee WAMI-klassen met elk vijf ontwerpers volledig ondersteund, maar de derde generatie heeft geen financiering van de kamer ontvangen, aldus Ngonmo en Jean. De show in september met Jean, Buchanan en WAMI werd gefinancierd door andere bondgenoten en hun eigen bijdragen.

“Misschien is de boodschap dat de hele industrie haar ogen moet openen en zeggen wat kunnen we doen om dit te laten gebeuren?” vertelde Ngonmo aan de AP.

Een WAMI-ontwerpster, Joy Meribe, opende de Milan Fashion Week previews voor lente-zomer 2022, een belangrijke mijlpaal voor de beweging.

Maar Jean zei dat dergelijke bewegingen “performatief” zijn gebleken.”

Ze gebruikten WAMI als een vrijgeleide van veilig gedrag voor diversiteit”, zei Jean tegen de AP. Ze zei dat ze zich terugtrok uit vermoeidheid met de “voortdurende strijd” voor erkenning van ontwerpers van kleur in Italië.”Ik ben van nature een vechter, maar ik kan niet de hele tijd zo zijn,” zei ze.