Politiek

BBB verwacht tien zetels Eerste Kamer, Oud-VVD-politicus Ilona Lagas lijsttrekker

09-02-2023 10:11

Door Bert Brussen, TPO – De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft Ilona Lagas aangewezen als ijsttrekker voor de verkiezingen van de Eerste Kamer. Zij zal ook op de kandidatenlijst staan voor de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel. BBB verwacht zo’n tien zetels in de Eerste Kamer kunnen veroveren.

Op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer, die donderdag bekend werd gemaakt, staan 29 mensen. Lagas was actief als politicus voor de Verenigde Volkspartij (VVD) tot 2019 als raadslid en wethouder in Ommen. Volgens BBB-leider Caroline van der Plas is Lagas “een niet lullen, maar poetsen-type, precies wat bij BBB past.”

Ook Gert-Jan Oplaat staat op de lijst. Oplaat was lange tijd Tweede Kamerlid voor de VVD.

Op plaats negen staat Andrea van Langen, een voormalige VVD-raadslid en wethouder, die eveneens Statenlid was.

Henk Marquart Scholtz, voormalig Statenlid bij Forum voor Democratie, staat op de vijfde plaats en is ook kandidaat voor de Groningse Staten.

Een van grootste fracties Eerste Kamer

Volgens de opiniepeilingen wordt BBB één van de grootste fracties in de senaat en dus een significante machtsfactor. De huidige coalitiepartijen die het kabinet steunen hebben nu al geen meerderheid in de Eerste Kamer en dreigen nog meer zetels te verliezen.