Buitenland

Kremlin: ‘Consequenties voor VS na opblazen Nord Stream-gaspijpleiding’

09-02-2023 10:28

Gasline

MOSKOU, 9 februari (Reuters) – De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov zei donderdag dat er consequenties zullen zijn voor de Verenigde Staten nadat een blog van een Amerikaanse onderzoeksjournalist had beweerd dat de VS achter de explosies zaten die de Nord Stream-gaspijpleidingen hebben gescheurd.

Ryabkov zei ook tegen het staatsagentschap RIA Novosti dat het rapport van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh geen verrassing was voor Rusland.

Het Witte Huis verwierp woensdag het rapport van Hersh, waarin stond dat in september vorig jaar een aanval op de pijpleidingen was uitgevoerd op aanwijzing van de Amerikaanse president Joe Biden.

Eerder op donderdag zei Vyacheslav Volodin, de voorzitter van de Russische Staatsdoema, dat het rapport de basis moet worden voor een internationaal onderzoek.

“De gepubliceerde feiten moeten de basis worden voor een internationaal onderzoek, waarbij Biden en zijn handlangers voor het gerecht worden gebracht”, zei Volodin.

Hij zei ook dat de Verenigde Staten “compensatie moeten betalen aan landen die door de terroristische aanval zijn getroffen”.

Geen bewijzen

Moskou heeft, zonder bewijs te leveren, herhaaldelijk gezegd dat het Westen achter de explosies zat die afgelopen september de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen troffen – miljarden kostende infrastructuurprojecten die Russisch gas naar Duitsland onder de Oostzee transporteerden.

Onderzoekers uit Zweden en Denemarken – in wier exclusieve economische zones de explosies plaatsvonden – hebben gezegd dat de breuken het gevolg waren van sabotage, maar hebben niet gezegd wie zij verantwoordelijk achten.

‘Angelsaksische machten’

President Vladimir Poetin heeft “Angelsaksische” machten beschuldigd van het opblazen van de Nord Stream-pijpleidingen, een door het Kremlin ontworpen project om Oekraïne te omzeilen door zijn gas rechtstreeks naar Duitsland en verder naar Europa te exporteren.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdag dat de Verenigde Staten vragen moesten beantwoorden over hun rol bij de explosies op de onderzeese Nord Stream-gaspijpleidingen vorig jaar.